Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Piątek, 29.03.2024
  • Wiktoryna
  • Cyryl
  • Eustachy
Sobota, 30.03.2024
  • Amelia
  • Leonard
  • Dobromir
Niedziela, 31.03.2024
  • Balbina
  • Beniamin
  • Gwidon
Poniedziałek, 1.04.2024
  • Piotr
  • Robert
  • Bogusław
Wtorek, 2.04.2024
  • Marian
  • Katarzyna
  • Jakub
Środa, 3.04.2024
  • Magdalena
  • Teodozja
  • Maria
Czwartek, 4.04.2024
  • Joanna
  • Feliks
  • Ferdynand

Nie zapomnij o prezencie! :)

Piątek, 29 marca 2024, godz.

Statystyki

Wejścia: 1538555 (dziś: 298)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Champagne

Szampan jest niekoronowanym królem win musujących. Nazwa pochodzi od regionu geograficznego, w którym jest produkowany, bowiem tylko wino musujące wytwarzane w okolicach Reims i Epamay w północnej Francji ma prawo do używania tej nazwy. Produkcja szampana jest kosztowna, gdyż musi on dojrzewać w butelkach, w których będzie sprzedawany (metoda szampańska). Extra Brut to szampan szczególnie wytrawny. Brut to bardzo wytrawny lub wytrawny, sec - półwytrawny do słodkiego, demi sec to słodki, a doux - bardzo słodki szampan.

prawda i mity o szampanie

Prawdziwy szampan pochodzi z Francji, a ściślej mówiąc z Szampanii – krainy położonej na północny wschód od Paryża, niedaleko Reims. Wytwarzany jest drogą tylko naturalnej fermentacji i jedynie z trzech szczepów winogron – Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay.
Jego nazwa związana z regionem jest jedną z najbardziej strzeżonych marek. Producenci szampana bowiem, przy wsparciu francuskiego rządu, wywalczyli niemal na całym świecie zakaz oznaczania butelek z musującymi winami w jakikolwiek sposób przypominający słowo Champagne. Wyjątkiem jest Rosja, która za czasów Borysa Jelcyna uzyskała – ale tylko dla win sprzedawanych na rynku wewnętrznym – zgodę na nazwę Szampanskoje. Powszechnie szampanem określa się jednak wszelkie wina z uchodzącymi bąbelkami, które najogólniej można nazwać winami musującymi.

dlaczego szampan

Jest to region, w którym winnice zajmują ok. 20 000 hektarów, a pod ziemią znajdują się liczne jaskinie i korytarze, będące pozostałościami po kamieniołomach, w których pozyskiwano kredę. Ich historia sięga jeszcze czasów rzymskich.
Ze względu na utrzymującą się w nich stałą temperaturę (10-11*C), możliwa jest tam wtórna fermentacja. W wyższej temperaturze fermentacja byłaby zbyt gwałtowna, w niższej natomiast naturalna fermentacja drożdży winnych, a tylko taka stosowana jest przy wytwarzaniu szampana, może zanikać.

szyjką w dół


Może to zaskakujące, ale podstawą do produkcji szampana są dwie odmiany czerwonych winogron Pinot Noir i Pinot Meunier oraz tylko jeden biały szczep Chardonnay. Tłoczenie winogron tuż po zbiorze nie powoduje zabarwienia soku na czerwono, daje jedynie bardziej lub mniej intensywny herbaciany kolor. Pierwsza fermentacja trwa od 4 do 6 tygodni, po czym sfermentowany sok rozlewa się do butelek z grubego szkła o wzmocnionym dnie. Przez kilka miesięcy trwa wtórna fermentacja, podczas której butelki stopniowo obraca się szyjką na dół. Taką metodę produkcji wynalazł benedyktyn Dom Perignon (1638-1715) w XVII wieku. Obecnie Dom Perignon to jedyna ze słynniejszych marek z Szampanii. Niegdyś największe problemy sprawiało pozbycie się powstającego przy fermentacji osadu i uzyskanie klarownego szampana. Dopiero Madame Veuve Clicquot wymyśliła stół, który umożliwia zamrożenie szyjek butelek stojących do góry dnem i samoistne usunięcie lodowego korka pod wpływem wewnętrznego ciśnienia gazu.

znaki na etykietach


Po usunięciu osadu, do każdej butelki wlewa się roztwór wina z cukrem, zawartość którego decyduje o uzyskaniu wina wytrawnego (BRUT), półwytrawnego (DEMI-SEC) lub słodkiego (DOUX). Obecnie szampana słodkiego prawie się nie wytwarza, natomiast coraz więcej produkuje się szampana zupełnie pozbawionego dodatkowego cukru (BRUT ZERO, BRUT INTEGRAL lub EXTRA BRUT).
Po ostatecznym zakorkowaniu wina leżakuje co najmniej rok. Taki szampan oznacza się NV (no vintage), bez oznaczenia roku butelkowania. Szampany rocznikowe – VINTAGE albo MILLESIME – mają oznaczony rok powstania, który ma kolosalne znaczenie dla smaku. Za znakomite uchodzą lata 2003, 2001, 1996 i 1995. Za dobre lata 2002, 2000, 1999 i 1997. Natomiast za złe roczniki uznaje się 1994, 1993 i 1992, ponieważ w Szampanii były to lata zimne i deszczowe. Na etykietach mogą występować jeszcze dodatkowe oznaczenia, takie jak:

- BLANC de BLANCS – zwykle jest to lżejsze wino i bardziej wytrawne. Składa się wyłącznie z CHARDONNAY, czyli białych winogron. Typowy w tej grupie jest TAITTINGER Comtes de Champagne (ok. 1000zł za rocznik 1990). TAITTINGER to firma, która od 1734 roku jest w rękach tej samej rodziny
- R.M. – szampan wyprodukowany we własnej winnicy
- C.M. – powstaje jako produkt spółdzielni plantatorów
- N.M. – producent kupił winogrona plantatorów, z którymi nie jest powiązany
- BLANC de NOIR – szampan mocny i bogaty w smaku, tylko z czerwonych winogron
- CHAMPAGNE ROSE – to różowe wino musujące, wytwarzane tradycyjną metodą, lecz z dodatkiem czerwonego wina. W Szampanii produkuje się stosunkowo małe ilości tego trunku, popularny jest w Hiszpanii i Włoszech
- CUVEES SPECIALS (także PRESTIGE, PREMIER, GRAN CRU albo NOBLE) – są to dodatkowe oznaczenia wskazujące na najwyższej jakości szampany, wytwarzane z wybieranych najlepszych winogron i często objęte specjalnym nadzorem w czasie fermentacji i leżakowania
- CREMANT – oznacza szampana z niewielką ilością dwutlenku węgla, który został usunięty wraz z osadem. Przypomina białe, wytrawne, lekko musujące wino

znane szampany


- DOM PERIGNON – marka uznawana za jedną z najbardziej luksusowych, zawsze w smukłej, charakterystycznej butelce. Ulubiony szampan Jamesa Bonda
- KRUG – nazwa budząca respekt w świecie szampana. Wytwarzany z kunsztem przez sześć pokoleń rodziny KRUG, która troszczy się o swój elitarny wizerunek
- VEUVE CLICQUOT PONSARDIN – szampan popularny, a zarazem wykwintny. Wina VEUVE CLICQUOT są wyraziste, zawsze poprawne, choć masowe. Nie ma w nich fantazji małych winiarni. Demi-Sec tej firmy to optymalny przykład price per performance. Natomiast VCP Rose Reserve jest idealny do dzikiego ptactwa, jagnięciny, ryb z ostrymi sosami.
- CHARLES HEIDSIECK, HEIDSIECK MONOPOLE, PIPER-HEIDSEICK – to doskonałe szampany z okolic Reims
- MOET & CHANDON – produkowany w okolicach Epernacy, znany ze świetnego, bardzo wytrawnego BRUT-IMPERIAL
- BOLLINGER – firma, która w 1955 roku wymyśliła inną metodę eliminowania osadów i swoje butelki z najprzedniejszym trunkiem oznacza RD (Resently Disqorced)
- MUMM – winnica założona przez niemieckich osadników w Reims. W 1972 roku kupiona przez Seagram. Bracia Gottlieb i Julie udekorowali swoje etykiety wstęgą opasującą butelkę, przypominającą tę z Legii Honorowej. Stąd CORDON ROUGE, CORDON BLEU i CORDON VERT

precz z mitami

Wokół win musujących krąży wiele mitów. Jednym z nich jest obawa, że szampan,a raczej zawarte w nim bąbelki, powodują co najmniej złe samopoczucie, jeśli nie duży ból głowy. Jest to prawda, która dotyczy wszelkich alkoholi spożywanych w nadmiernej ilości, ale nie jest to cecha szczególna szampana. Taką opinię wypowiadają osoby, które degustowały tanie wina musujące, produkowane z najtańszego, wożonego cysternami białego wina i rozlewanego w Polsce do butelek z jednoczesnym wtłaczaniem dwutlenku węgla. Taki napój ma się do szampana jak tombak do złota. Drugim mitem, rozpowszechnionym nie tylko w Polsce, jest traktowanie win musujących, w tym szampana, bardziej jako trunek do celebrowania świąt czy specjalnych okazji niż wina do picia również w dni powszednie. Takiemu sposobowi myślenia sprzyja, niestety, cena szampana, którego butelka w naszych sklepach kosztuje co najmniej 200 zł. Na szczęście miłośnicy szampańskiego humoru mogą go uzyskać, kupując znacznie tańsze i porównywalne jakościowo musujące wina produkowane identycznymi naturalnymi metodami – hiszpańskie cava, niemieckie SEKT, włoskie spumante czy amerykańskie sparking wine. Gwarancją jakości i dobrego smaku – w każdym znaczeniu tego słowa – jest unikanie sztucznie gazowanych win. Pijmy więc szampana nie tylko z okazji Nowego Roku, pijmy go też bez okazji. Szampan jest znakomitym dodatkiem do ryb i owoców morza. A ostrygi czy kawior nigdy nie będą smakowały w pełni bez schłodzonego szampana.

jak pić szampana

Właściwa temperatura szampana gotowego do spożycia powinna wynosić od 8*C (młodsze i wytrawne) do 10-11*C (starsze i półsłodkie). Schłodzony trunek przechowujemy w coolerze. Butelkę otwieramy delikatnie, bez strzelania z korka, a ponieważ ciśnienie samo go wypycha, trzeba go wręcz przytrzymać. Dodam, że butelka szampana zawsze zatkana jest naturalnym korkiem. Szampany młode – korkiem w kształcie stożka, którego rozszerzająca się podstawa jest specjalną metodą wciskania do butelki. Szampany dojrzałe – korkiem cylindrycznym , a najstarsze – zwężającym się do dołu. Szampan rozlewamy tuż przed spożyciem bezpośrednio osobie pijącej. Przeznaczone są do niego kieliszki smukłe i wysokie, lecz pamiętajmy, że wypełniamy je tylko do połowy. Szampana najlepiej podawać jako aperitif. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi, owocami morza, pasuje do jagnięciny, dzikiego ptactwa, ostryg i kawioru.

Czytaj więcej ↓

Champagne MOET & CHANDON ICE IMPERIAL DEMI SEC

Moet & Chandon Ice Imperial został specjalnie opracowany przez Chef de Cave Benoit Gouez, z myślą by podawać go na lodzie. Wino jest wyjątkowe,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 285,00zł

Champagne Barons De Rothschild Brut

Szampan Barons de Rothschild Brut Owoc mądrej mieszanki, zrównoważonej, do szampana podczas finezji. Każdy szampan Barons de Rothschild ma...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 304,90zł

Champagne Dom Perignon Vintage

Vintage Dom Pérignon 2009: szampan o doskonale zamkniętej mocy Vintage Dom Perignon 2009 to klasyczne wino szampańskie z mitycznego domu Dom...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 960,00zł

Champagne G.H.MUMM Cordon Rouge Brut

Do produkcji wykorzystywane są starannie wyselekcjonowane winogrona szczepów: Pinot Noir dający strukturę, intensywność i siłę, Pinot Meunier dający...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 189,00zł

Champagne G.H.MUMM Le Demis Sec

Doskonałej jakości szampan o bogatym, świeżym i półwytrawnym smaku, z dużą nutą słodyczy. W jago produkcji wiodącą rolę odgrywają grona szczepu Pinot...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 149,90zł

Champagne Le Clos Mandois Pierry 2004

Świetny szampan, znany i ceniony na całym świecie, rodzina Mandois eksportuje 2/3 swojej produkcji. Historia rodziny Mandois pochodzi od 1735 roku,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 799,00zł

Champagne Mandois Brut Origine

Harmonijne połączenie trzech odmian winogron (40% Chardonnay / 30% Pinot Noir / 30% Pinot Meunier) i całe okrucieństwo nieruchomości pozwala temu...
Więcej informacji
Pojemność: 1,5l
Cena: 333,00zł

Champagne Mandois Brut Zero

Cudowny szampan z lśniącą szatą. Eleganckie nuty białych kwiatów i owoców tropikalnych na nosie. Na podniebieniu dotyk moreli i białej brzoskwini...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 225,90zł

Champagne Mandois Demi Sec

Klasyczna mieszanka 40% Chardonnay, 30% Pinot Noir i 30% Pinot Meunier. Składa się z 18 różnych Crus. Kolor  elegancki słomkowy żółty z trwałymi,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 149,90zł

Champagne MOET & CHANDON BRUT IMPERIAL

Brut Imperial to wyśmienity szampan będący owocem ponad stu rodzajów win pochodzących z trzech doskonałych szczepów winogron: Pinot Noir, Chardonnay...
Więcej informacji
Pojemność: Francja
Cena: 207,00zł

Champagne MOET & CHANDON NECTAR IMPERIAL

Moet & Chandon Nectar Imperial jest uważany za najdoskonalszego przedstawiciela szampanów z odmiany demi sec (półsłodki). Jego blado- żółty kolor...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 261,90zł

Champagne MOET & CHANDON ROSE IMPERIAL

Moet & Chandon Rose Imperial jest znakomitą, różową wersją ekskluzywnego szampana produkowanego przy pomocy wielopokoleniowej tradycji firmy Moet...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 304,00zł

Champagne Taittinger Brut Réserve

Jest to wykonane z 60% winogron Pinot i 40% Chardonnay. Winogrona pochodzą z 30–50 różnych winnic. Jest w wieku od 3 do 4 lat 12,5%...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: 199,90zł

Veuve Clicquot Champagne Brut

Veuve Clicquot Brut Carte Jaune to wspaniałe wino, mocne i ustrukturyzowane w tradycji know-how Veuve Clicquot. Wino to jest zarówno niezwykłym winem...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75l
Cena: chwilowo niedostępne

Liczba produktów:14