Koniak o wyjątkowo długim finiszu - niektórzy koneserzy mówią, że może trwać nawet godzinę. Leżakowany przez 25 lat. Dojrzewa w beczkach o pojemności 350l, tworzonych na miejscu, a w magazynach spoczywa obecnie 18 tysięcy beczek (odpowiednik około 7,5 mln butelek). Trunek pachnie pomarańczą, imbirem, curry, szafranem, migdałami, orzechami, wanilią, wiciokrzewem i suszonymi owocami. J. Dupont to Dom Koniakowy, który założył w 1872 roku Julien Pierre Dupont. Nazwa pochodzi jeszcze z czasów rycerskich, kiedy to rycerze zabezpieczali mosty „Pont” i chronili podróżników. Dla upamiętnienia tych czasów logo koniaku Dupont przedstawia rycerza z chorągwią, na której widnieje data "1878" - to rok, w którym firma rozpoczęła eksport swojego koniaku na światowe rynki. W 1993 roku przejęła ją rodzina Boinaud, właściciela marki De Luze. Ta familia jest jednym z najstarszych właścicieli winnic w regionie Grande Champagne, klasyfikowanych obecnie jako Premier Gran Cru. |