Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Niedziela, 19.05.2019
  • Mikołaj
  • Piotr
  • Urban
Poniedziałek, 20.05.2019
  • Aleksander
  • Bernardyn
  • Bazyli
Wtorek, 21.05.2019
  • Tymoteusz
  • Wiktor
  • Kryspin
Środa, 22.05.2019
  • Julia
  • Wiesława
  • Helena
Czwartek, 23.05.2019
  • Iwona
  • Michał
  • Dezyriusz
Piątek, 24.05.2019
  • Joanna
  • Zuzanna
  • Milena
Sobota, 25.05.2019
  • Grzegorz
  • Urban
  • Magda

Nie zapomnij o prezencie! :)

Niedziela, 19 maj 2019, godz.

Statystyki

Wejścia: 959470 (dziś: 109)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Champagne

Szampan jest niekoronowanym królem win musujących. Nazwa pochodzi od regionu geograficznego, w którym jest produkowany, bowiem tylko wino musujące wytwarzane w okolicach Reims i Epamay w północnej Francji ma prawo do używania tej nazwy. Produkcja szampana jest kosztowna, gdyż musi on dojrzewać w butelkach, w których będzie sprzedawany (metoda szampańska). Extra Brut to szampan szczególnie wytrawny. Brut to bardzo wytrawny lub wytrawny, sec - półwytrawny do słodkiego, demi sec to słodki, a doux - bardzo słodki szampan.

prawda i mity o szampanie

Prawdziwy szampan pochodzi z Francji, a ściślej mówiąc z Szampanii – krainy położonej na północny wschód od Paryża, niedaleko Reims. Wytwarzany jest drogą tylko naturalnej fermentacji i jedynie z trzech szczepów winogron – Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay.
Jego nazwa związana z regionem jest jedną z najbardziej strzeżonych marek. Producenci szampana bowiem, przy wsparciu francuskiego rządu, wywalczyli niemal na całym świecie zakaz oznaczania butelek z musującymi winami w jakikolwiek sposób przypominający słowo Champagne. Wyjątkiem jest Rosja, która za czasów Borysa Jelcyna uzyskała – ale tylko dla win sprzedawanych na rynku wewnętrznym – zgodę na nazwę Szampanskoje. Powszechnie szampanem określa się jednak wszelkie wina z uchodzącymi bąbelkami, które najogólniej można nazwać winami musującymi.

dlaczego szampan

Jest to region, w którym winnice zajmują ok. 20 000 hektarów, a pod ziemią znajdują się liczne jaskinie i korytarze, będące pozostałościami po kamieniołomach, w których pozyskiwano kredę. Ich historia sięga jeszcze czasów rzymskich.
Ze względu na utrzymującą się w nich stałą temperaturę (10-11*C), możliwa jest tam wtórna fermentacja. W wyższej temperaturze fermentacja byłaby zbyt gwałtowna, w niższej natomiast naturalna fermentacja drożdży winnych, a tylko taka stosowana jest przy wytwarzaniu szampana, może zanikać.

szyjką w dół


Może to zaskakujące, ale podstawą do produkcji szampana są dwie odmiany czerwonych winogron Pinot Noir i Pinot Meunier oraz tylko jeden biały szczep Chardonnay. Tłoczenie winogron tuż po zbiorze nie powoduje zabarwienia soku na czerwono, daje jedynie bardziej lub mniej intensywny herbaciany kolor. Pierwsza fermentacja trwa od 4 do 6 tygodni, po czym sfermentowany sok rozlewa się do butelek z grubego szkła o wzmocnionym dnie. Przez kilka miesięcy trwa wtórna fermentacja, podczas której butelki stopniowo obraca się szyjką na dół. Taką metodę produkcji wynalazł benedyktyn Dom Perignon (1638-1715) w XVII wieku. Obecnie Dom Perignon to jedyna ze słynniejszych marek z Szampanii. Niegdyś największe problemy sprawiało pozbycie się powstającego przy fermentacji osadu i uzyskanie klarownego szampana. Dopiero Madame Veuve Clicquot wymyśliła stół, który umożliwia zamrożenie szyjek butelek stojących do góry dnem i samoistne usunięcie lodowego korka pod wpływem wewnętrznego ciśnienia gazu.

znaki na etykietach


Po usunięciu osadu, do każdej butelki wlewa się roztwór wina z cukrem, zawartość którego decyduje o uzyskaniu wina wytrawnego (BRUT), półwytrawnego (DEMI-SEC) lub słodkiego (DOUX). Obecnie szampana słodkiego prawie się nie wytwarza, natomiast coraz więcej produkuje się szampana zupełnie pozbawionego dodatkowego cukru (BRUT ZERO, BRUT INTEGRAL lub EXTRA BRUT).
Po ostatecznym zakorkowaniu wina leżakuje co najmniej rok. Taki szampan oznacza się NV (no vintage), bez oznaczenia roku butelkowania. Szampany rocznikowe – VINTAGE albo MILLESIME – mają oznaczony rok powstania, który ma kolosalne znaczenie dla smaku. Za znakomite uchodzą lata 2003, 2001, 1996 i 1995. Za dobre lata 2002, 2000, 1999 i 1997. Natomiast za złe roczniki uznaje się 1994, 1993 i 1992, ponieważ w Szampanii były to lata zimne i deszczowe. Na etykietach mogą występować jeszcze dodatkowe oznaczenia, takie jak:

- BLANC de BLANCS – zwykle jest to lżejsze wino i bardziej wytrawne. Składa się wyłącznie z CHARDONNAY, czyli białych winogron. Typowy w tej grupie jest TAITTINGER Comtes de Champagne (ok. 1000zł za rocznik 1990). TAITTINGER to firma, która od 1734 roku jest w rękach tej samej rodziny
- R.M. – szampan wyprodukowany we własnej winnicy
- C.M. – powstaje jako produkt spółdzielni plantatorów
- N.M. – producent kupił winogrona plantatorów, z którymi nie jest powiązany
- BLANC de NOIR – szampan mocny i bogaty w smaku, tylko z czerwonych winogron
- CHAMPAGNE ROSE – to różowe wino musujące, wytwarzane tradycyjną metodą, lecz z dodatkiem czerwonego wina. W Szampanii produkuje się stosunkowo małe ilości tego trunku, popularny jest w Hiszpanii i Włoszech
- CUVEES SPECIALS (także PRESTIGE, PREMIER, GRAN CRU albo NOBLE) – są to dodatkowe oznaczenia wskazujące na najwyższej jakości szampany, wytwarzane z wybieranych najlepszych winogron i często objęte specjalnym nadzorem w czasie fermentacji i leżakowania
- CREMANT – oznacza szampana z niewielką ilością dwutlenku węgla, który został usunięty wraz z osadem. Przypomina białe, wytrawne, lekko musujące wino

znane szampany


- DOM PERIGNON – marka uznawana za jedną z najbardziej luksusowych, zawsze w smukłej, charakterystycznej butelce. Ulubiony szampan Jamesa Bonda
- KRUG – nazwa budząca respekt w świecie szampana. Wytwarzany z kunsztem przez sześć pokoleń rodziny KRUG, która troszczy się o swój elitarny wizerunek
- VEUVE CLICQUOT PONSARDIN – szampan popularny, a zarazem wykwintny. Wina VEUVE CLICQUOT są wyraziste, zawsze poprawne, choć masowe. Nie ma w nich fantazji małych winiarni. Demi-Sec tej firmy to optymalny przykład price per performance. Natomiast VCP Rose Reserve jest idealny do dzikiego ptactwa, jagnięciny, ryb z ostrymi sosami.
- CHARLES HEIDSIECK, HEIDSIECK MONOPOLE, PIPER-HEIDSEICK – to doskonałe szampany z okolic Reims
- MOET & CHANDON – produkowany w okolicach Epernacy, znany ze świetnego, bardzo wytrawnego BRUT-IMPERIAL
- BOLLINGER – firma, która w 1955 roku wymyśliła inną metodę eliminowania osadów i swoje butelki z najprzedniejszym trunkiem oznacza RD (Resently Disqorced)
- MUMM – winnica założona przez niemieckich osadników w Reims. W 1972 roku kupiona przez Seagram. Bracia Gottlieb i Julie udekorowali swoje etykiety wstęgą opasującą butelkę, przypominającą tę z Legii Honorowej. Stąd CORDON ROUGE, CORDON BLEU i CORDON VERT

precz z mitami

Wokół win musujących krąży wiele mitów. Jednym z nich jest obawa, że szampan,a raczej zawarte w nim bąbelki, powodują co najmniej złe samopoczucie, jeśli nie duży ból głowy. Jest to prawda, która dotyczy wszelkich alkoholi spożywanych w nadmiernej ilości, ale nie jest to cecha szczególna szampana. Taką opinię wypowiadają osoby, które degustowały tanie wina musujące, produkowane z najtańszego, wożonego cysternami białego wina i rozlewanego w Polsce do butelek z jednoczesnym wtłaczaniem dwutlenku węgla. Taki napój ma się do szampana jak tombak do złota. Drugim mitem, rozpowszechnionym nie tylko w Polsce, jest traktowanie win musujących, w tym szampana, bardziej jako trunek do celebrowania świąt czy specjalnych okazji niż wina do picia również w dni powszednie. Takiemu sposobowi myślenia sprzyja, niestety, cena szampana, którego butelka w naszych sklepach kosztuje co najmniej 200 zł. Na szczęście miłośnicy szampańskiego humoru mogą go uzyskać, kupując znacznie tańsze i porównywalne jakościowo musujące wina produkowane identycznymi naturalnymi metodami – hiszpańskie cava, niemieckie SEKT, włoskie spumante czy amerykańskie sparking wine. Gwarancją jakości i dobrego smaku – w każdym znaczeniu tego słowa – jest unikanie sztucznie gazowanych win. Pijmy więc szampana nie tylko z okazji Nowego Roku, pijmy go też bez okazji. Szampan jest znakomitym dodatkiem do ryb i owoców morza. A ostrygi czy kawior nigdy nie będą smakowały w pełni bez schłodzonego szampana.

jak pić szampana

Właściwa temperatura szampana gotowego do spożycia powinna wynosić od 8*C (młodsze i wytrawne) do 10-11*C (starsze i półsłodkie). Schłodzony trunek przechowujemy w coolerze. Butelkę otwieramy delikatnie, bez strzelania z korka, a ponieważ ciśnienie samo go wypycha, trzeba go wręcz przytrzymać. Dodam, że butelka szampana zawsze zatkana jest naturalnym korkiem. Szampany młode – korkiem w kształcie stożka, którego rozszerzająca się podstawa jest specjalną metodą wciskania do butelki. Szampany dojrzałe – korkiem cylindrycznym , a najstarsze – zwężającym się do dołu. Szampan rozlewamy tuż przed spożyciem bezpośrednio osobie pijącej. Przeznaczone są do niego kieliszki smukłe i wysokie, lecz pamiętajmy, że wypełniamy je tylko do połowy. Szampana najlepiej podawać jako aperitif. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi, owocami morza, pasuje do jagnięciny, dzikiego ptactwa, ostryg i kawioru.

Czytaj więcej ↓

Champagne Bernard Carte Blanche Brut

60 % Pinot Noir 35 % Chardonnay 5 % Pinot Meunier...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l 12%
Cena: 98,90zł

Champagne Bernard Carte Blanche Demi-Sec

...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l 12%
Cena: 98,90zł

Dom Perignon Vintage

Trunek ten został na cześć Dom Pérignona, benedyktyna, który wedle legendy wynalazł bezpieczny sposób produkcji szampana. Jest szmpanem typu vintage,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l
Cena: chwilowo niedostępne

Moet & Chandon Brut Imperial

To delikatna kompozycja z aromatem suszonych owoców i dojrzałych zbóż, polecany do deserów owocowych, doskonały z serami pleśniowymi. Prawo do...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l
Cena: 199,90zł

Moet & Chandon Brut Imperial 6,0l

Towar na zamówienie, czas realizacji 3 dni robocze...
Więcej informacji
Pojemność: 6,0 l
Cena: 3 100,00zł

Moet & Chandon Ice Imperial

...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l
Cena: 240,40zł

Moet & Chandon Nectar Imperial

...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l
Cena: 225,50zł

Mumm Champagne Brut

Szampan Mumm produkowany jest wyłącznie z najwyższej jakości białych winogron z regionu Champagne. To wytrawny trunek o intrygującym posmaku...
Więcej informacji
Pojemność: 0,75 l
Cena: chwilowo niedostępne

Liczba produktów:8