Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Sobota, 21.09.2019
  • Hipolit
  • Mateusz
  • Daria
Niedziela, 22.09.2019
  • Tomasz
  • Maurycy
Poniedziałek, 23.09.2019
  • Tekla
  • Bogusław
Wtorek, 24.09.2019
  • Dora
  • Gerard
  • Teodor
Środa, 25.09.2019
  • Aurelia
  • Władysław
  • Kamil
Czwartek, 26.09.2019
  • Justyna
  • Łucja
  • Cyprian
Piątek, 27.09.2019
  • Damian
  • Wincenty
  • Kosma

Nie zapomnij o prezencie! :)

Sobota, 21 wrzesień 2019, godz.

Statystyki

Wejścia: 981218 (dziś: 59)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Calvados

Calvados jest wódką produkowaną we Francji ze specjalnych odmian jabłek zwanych cydrowymi. Jej ojczyzną jest Normandia, która szczyci się uprawą najlepszych w całej Francji odmian tych owoców. Wszystkie procesy produkcji objęte są ścisłą kontrolą organów państwowych, a najlepsze marki mają oznakowanie AOC.
Początki produkcji calvadosu sięgają 1553 roku, kiedy to pewien mieszkaniec wsi Mensil-en-Val w Dolinie Loary produkujący cydry zaczął pędzić z nich mocniejszy alkohol i przechowywać w beczce. Od 1773 roku calvados produkowano w Normandii. Początkowo wódkę tą nazywano „Eau-de-vie de cidre Normandie” czyli „Woda życia z cydru normandzkiego”. Od przeszło czterystu lat calvados nazywany jest „Trou Normand”, czyli normandzka dziura, ze względu na to, że podobno po wypiciu kieliszka tego trunku tworzy się w żołądku miejsce do dalszego spożywania pokarmów. Calvados jest doskonały na apéritif i digestif ponieważ pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

appellation contrôlée

Od 1824 roku przyjęła się nazwa calvados od departamentu Calvados leżącego w Normandii nad zatoką Sekwany. W 1942 roku, tuż po wprowadzeniu we Francji systemu AC, calvados uzyskał swoją „appellation contrôlée” podobnie jak koniak i armaniak, których nazwy są prawnie zastrzeżone francuskimi przepisami. Wyrób tego alkoholu również objęty jest kontrolą organów państwowych.
Główna produkcja skupia się w dwóch departamentach Calvados i Orne oraz na południu departamentu Manche. Rocznie na tych terenach wytwarza się 35 tys. hektolitrów czystego alkoholu. Departament Calvados podzielony jest na 11 crus czyli mikroregionów specjalizujących się w uprawie jabłek cydrowych. Nazwy crus podawane są na etykietach, wskazujących pochodzenie calvadosu.
Za najwyższą klasę uważane są produkty noszące nazwę Calvados du Pays d’Auge. Wytwarzane są one na ograniczonym obszarze znajdującym się na granicy trzech departamentów z obszaru zwanego Pays d’Auge, obejmującego swym zasięgiem między innymi Calvados. Otrzymuje on najwyższe oznakowanie AOC – Appellation d’Orgine Contrôlée Pays d’Auge zatwierdzone przez BNICE – specjalnie w tym celu powołane Międzybranżowe Państwowe Biuro Calvadosu i Wódek Cydrowych.

cydrowe sady

Normandzkie sady są unikalne ze względu na ilość odmian jabłek zwanych cydrowymi. Ich pochodzenie botaniczne jest inne niż jabłek jadalnych. W sadach Normandii można spotkać wiele odmian tych jabłek. Występują one w czterech rodzajach – słodkie, słodko-gorzkie, kwaśne i gorzkie.
Calvados jest wódką otrzymywaną poprzez destylację cydru (niskoprocentowy napój jabłkowy). Do wyrobu cydru dopuszcza się czterdzieści osiem odmian jabłek. Idealna mieszanka to 40% jabłek słodkich, 40% gorzkich i 20% kwaśnych.
Produkcję cydru regulują przepisy prawne. Uzyskuje się go z naturalnej fermentacji świeżych owoców. Calvados otrzymuje się poprzez podwójną destylację cydru w tradycyjnych miedzianych alembikach (destylacja typu charentais).
Pod wpływem pierwszej destylacji alkohol łącznie z osadem osiąga moc ok. 30%, natomiast po drugiej już 68-72%. Powstały w ten sposób spirytus jabłkowy dojrzewa najpierw w nowych dębowych beczkach a następnie w starych. Etap ten trwa od roku do kilkunastu lat. Spirytus rozcieńcza się z wodą do mocy 40-45%. Po leżakowaniu łączy się wódki o różnym wieku oraz z różnych zbiorów i odmian jabłek. Potem jeszcze wiele miesięcy wódka musi leżakować w beczkach. W tym czasie bukiety się mieszają i wzajemnie wzbogacają a wpływ tlenu pozwala osiągnąć delikatność i pełnię wartości. Uzyskany w ten sposób alkohol ma piękną ciemnozłocistą, bursztynową barwę dzięki rozprzestrzenianiu się substancji garbnikowych podczas starzenia w beczkach oraz mocny smak i aromat.
Im młodszy jest calvados tym wyraźniej wyczuwalny jest w nim smak i zapach jabłek. W starym calvadosie przeważają aromaty waniliowe i korzenne pochodzące z drewna beczek.

etykieta z klasą

Na etykietach calvadosu obowiązkowe są informacje o oznaczeniu AOC czyli Calvados du Pays d’Auge, Calvados, Eaux-de-vie de Cidre lub Eau-de-vie de Poiré de Normandie, de Bretagne, du Maine. Nieobowiązkowe jest oznakowanie wieku produktu, jednak by go zaznaczyć, producenci muszą przestrzegać ogólnie przyjętego podziału. Trzy gwiazdki lub trzy jabłuszka świadczą o tym, że destylat dojrzewał w beczce co najmniej dwa lata. Napis na etykiecie Réserve lub Vieux przypisany jest wódkom dojrzewającym minimum trzy lata. Calvadosy leżakujące w beczkach przynajmniej cztery lata określane są mianem Vieille Réserve lub VO („very old”). VOSP – „very old superior pale”, to calvadosy leżakujące w drewnie minimum pięć lat. Miano Hors d’Age, Age inconnu („wiek nieznany”), Napoléon lub Extra przypisane jest calvadosowi dojrzewającemu w beczkach sześć lub więcej lat. Calvadosy mają na etykiecie podany wiek najmłodszego, wchodzącego w skład alkoholu destylatu. Nie podaje się natomiast średniej wartości wieku tych składników.
Warto pamiętać, że przy calvadosach rocznikowych podana data nie odnosi się do zbioru owoców, lecz oznacza datę poddania ich destylacji, czyli zwykle rok po zbiorze. Calvados to wytrawny winiak, o jasnożółtej barwie i smaku owocowym (jabłkowym) wyrabiany poprzez destylację wina jabłkowego otrzymanego z jabłek zebranych w departamencie Calvados we Francji. Ulubiony napój głównych bohaterów (Joanny i Ravic'a) książki "Łuk Triumfalny" Remarque'a...

calvados

francuska, produkowana masowo w Normandii brandy jabłkowa. Do jej wytwarzania używa się tylko jednej, wyselekcjonowanej odmiany jabłek. Calvados powstaje – podobnie jak koniak – w trakcie dwukrotnej destylacji cydru. Naturalna wódka jabłkowa ma piękny złocisty kolor, który zawdzięcza temu, iż od 6 do 10 lat leżakuje w dębowych beczkach. Najczęściej pita jest jako aperitif lub na koniec posiłku (digestif). W swojej ojczyźnie calvados jest nazywany Trou Normand – „normandzka jama”, ponieważ kieliszek tej brandy wytwarza w żołądku wolne miejsce, „jamę” przeznaczoną właśnie na kolejne przysmaki. Ci, którzy kiedyś mieli do czynienia z polskim trunkiem o nazwie Złota Jesień i sądzili, że piją calvados, do dziś wstrząsają się na samo wspomnienie wódki z jabłkiem na etykiecie. Powinni więc spróbować prawdziwego calvadosu, aby poznać oryginalny smak normandzkiego specjału.

ŹRÓDŁO : Świat Alkoholi

Czytaj więcej ↓

Calvados Papidoux Fine

Doskonały wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym, owocowym smakiem (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 74,90zł

Calvados Papidoux VSOP

Doskonały wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym, owocowym smakiem (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 108,90zł

Calvados Papidoux XO

Doskonały wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym, owocowym smakiem (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 113,90zł

Liczba produktów:3