Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Wtorek, 18.02.2025
  • Konstancja
  • Maksym
  • Bernadeta
Środa, 19.02.2025
  • Arnold
  • Konrad
  • Marceli
Czwartek, 20.02.2025
  • Leon
  • Ludmiła
  • Eustachy
Piątek, 21.02.2025
  • Eleonora
  • Feliks
  • Kiejstus
Sobota, 22.02.2025
  • Marta
  • Małgorzata
  • Piotr
Niedziela, 23.02.2025
  • Romana
  • Izabela
  • Damian
Poniedziałek, 24.02.2025
  • Maciej
  • Bogusz
  • Modest

Nie zapomnij o prezencie! :)

Wtorek, 18 lutego 2025, godz.

Statystyki

Wejścia: 1708125 (dziś: 552)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Brandy

W średniowieczu, gdy jeden z właścicieli winnic we Francji przedestylował wino, aby je oczyścić, otrzymał napój spirytusowy zwany eau-de-vie. Anglicy ochrzcili ten napój mianem brandy. W 1870 roku plaga pasożytów zniszczyła uprawy winorośli w regionie Cognac, z którego eau-de-vie, nazwana później koniakiem, cieszyła się szczególnym uznaniem. To przyczyniło się do odkrycia nowego regionu Machecoil, gdzie w wiekowej winnicy. niedaleko Nantes została założona Seguin Destillery. W winnicach Seguin produkuje się wysokiej jakości wina wykorzystywane do produkcji brandy St. Remy i Seguin. W produkcj brandy, tak jak koniaku i armaniaku, ważny jest również proces leżakowania, od którego zależy kolor, klarowność i smak ostatecznego produktu. Minimalny okres leżakowania brandy wynosi dwa lata.

kraina sherry i brandy


Jerez to bez wątpienia jeden z najciekawszych obszarów winiarskich świata. Na to miano region ten zasłużył już kilka wieków temu, kiedy to zaczęto w nim produkować jedno z najlepszych wzmacnianych win – sherry. Jakby tego było mało, od początku XIX wieku Jerez jest także siedzibą najwybitniejszych hiszpańskich producentów brandy. 
Nie wiadomo dokładnie, kiedy zaczęto w Hiszpanii uprawiać winorośle oraz kto był tego prekursorem. Prawdopodobnie miało to miejsce około 3.000 lat temu na południowym zachodzie kraju, w Andaluzji. Wiadomo natomiast, że to starożytni Rzymianie wprowadzili w Hiszpanii najnowsze wówczas techniki wytwarzania wina, przyczyniając się do znacznego rozwoju tamtejszego winiarstwa. 

W VIII wieku tereny Półwyspu Iberyjskiego opanowali Maurowie, którzy ze względów religijnych zabronili produkcji jakiegokolwiek alkoholu. I choć ich panowanie trwało aż do 1492 roku, nie zdołali całkowicie wykorzenić tradycji uprawy gron i wytwarzania wina. Były regiony, z Jerez na czele, w których nieprzerwanie produkowano ten szlachetny trunek.

W X wieku do Hiszpanii dotarła sztuka destylacji. Jednak w tamtym czasie wykorzystywano ją do produkcji kosmetyków i lekarstw. Dopiero wraz ze wzrostem popularności sherry – wina wzmacnianego alkoholem – destylacja zdobyła uznanie winiarzy, którzy zorientowali się, że wspaniały efekt można osiągnąć, leżakując destylowane wino w beczkach nasiąkniętych ich ulubionym winem. Nowy trunek (65% zawartości alkoholu) zdobył uznanie Holendrów, którzy na początku XIX wieku byli jego głównym eksporterem. Oni także wymyślili nazwę „brandewijn”, oznaczającą „palone wino” (ang. brandy).

W 1835 roku powstała firma Gonzalez Byass, która w 1844 roku zainstalowała pierwszy alembik do produkcji brandy. Rok później dokonano pierwszej sprzedaży brandy z Jerez – przesyłka wysłana przez Gonzalez Byass trafiła do Irlandii. Tak wyglądały narodziny Brandy de Jerez.

sekrety systemu solera


Obecnie Brandy de Jerez (nazwa pochodzi od miejsca wytwarzania – regionu Jerez de la Frontera) jest najpopularniejszą hiszpańską brandy. Jest też jedną z trzech, obok koniaku i armaniaku, najbardziej cenionych „wypalanek” na świecie. Produkuje się ją w tzw. „trójkącie sherry”, który tworzą trzy miasta, zlokalizowane na południowym zachodzie Hiszpanii – Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Barrameda. 

Proces produkcji Brandy de Jerez zaczyna się od wyrobu białego wytrawnego wina – najczęściej powstającego z gron airen (dość powszechnej hiszpańskiej odmiany) i palomino. Następnie wino jest destylowane, zarówno w alembikach, jak i w procesie destylacji ciągłej. Gotowa mieszanka trafia do beczek z amerykańskiego dębu, po sherry. Kolejnym etapem jest przeniesienie beczek i ułożenie ich w systemie solera. Ta popularna i rozpowszechniona w regionie Jerez metoda polega na stopniowym i powolnym mieszaniu młodej brandy ze starszą. Beczki ustawia się w trzech poziomach. Najniżej leżą najstarsze destylaty (solera), najwyżej najmłodsze (ostatnia criodera). Gdy wkład z beczek solera trafia do butelek, puste miejsce uzupełnia się brandy leżakującymi wyżej itd. Nic dziwnego, że system ten zdobył uznanie producentów Brandy de Jerez, ponieważ większość z nich od dziesiątek lat zajmuje się także wytwarzaniem sherry, gdzie metoda solera jest bardzo powszechna i znana od dawna. 

Ze względu na średni wiek dojrzewania destylatów wyróżnia się trzy rodzaje Brandy de Jerez: Solera – co najmniej jeden rok, Solera Reserva – co najmniej 3 lata i Solera Gran Reserva – co najmniej 10 lat. Najwybitniejsi producenci starają się, by ich Solera Gran Reserva nie miała mniej niż 12 lat.

Nad przestrzeganiem rygorystycznych przepisów tamtejszej apelacji czuwa specjalna organizacja – Consejo Regulador del Brandy de Jerez. I choć regulamin jest ściśle określony, to niemal każdy producent tej najszlachetniejszej hiszpańskiej brandy potrafi stworzyć swój własny trunek, różniący się od innych barwą, aromatem i smakiem.

jakość ponad wszystko


Jednym z czołowych twórców Brandy de Jerez jest Sanchez Romate, producent bardzo znanego trunku Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva. Jego historia sięga 1887 roku, kiedy to w firmie Sanchez Romate Hnos, zajmującej się produkcją sherry od 1781 roku, sporządzono pierwszą wysokojakościową brandy, pierwotnie przeznaczoną jedynie na potrzeby rodziny i najbliższych przyjaciół. Szybko okazało się, że trunek zyskał ogromne uznanie szerszego grona miłośników dobrych alkoholi. Aby nie stracić na jakości, postanowiono rozbudować gorzelnię, a dopiero później wprowadzić produkt na rynek. 

Obecnie Cardenal Mendoza jest nadal wytwarzany na bazie tej samej receptury. Brandy leżakuje średnio przez 15 lat i jest sprzedawana w eleganckiej butelce – z charakterystyczną woskową, czerwoną pieczęcią – opakowanej w korkowe pudełko. Opisując ją, zwykle mówi się o głębokim, kasztanowobrązowym kolorze, zapachu prażonych orzechów, wanilii i śliwek, soczystej strukturze, smaku toffi, kakao i sherry oraz długiej końcówce z posmakiem suszonych śliwek i przypraw.

Degustując Brandy de Jerez, warto też zwrócić uwagę na wspomnianą już wcześniej markę Gonzalez Byass, znaną przede wszystkim z jednej z najlepiej sprzedających się sherry fino – Tio Pepe. Ich brandy Lepanto Solera Gran Reserva charakteryzuje się bursztynowym kolorem, bogatym aromatem z nutami dębu, wanilii, rodzynek, przypraw i wytrawnej sherry. W smaku jest złożona, wytrawna i delikatna z długim, głębokim finiszem. 

Innym godnym spróbowania trunkiem z regionu Jerez jest Gran Duque de Alba Solera Gran Reserva, jedna z kilku brandy w ofercie firmy Williams & Humbert, swymi korzeniami sięgającej roku 1877. Brandy ta, dojrzewająca w beczkach po sherry oloroso, charakteryzuje się mahoniowym kolorem ze złotymi refleksami, złożonym bukietem dębu, suszonej śliwki i sherry, lekko wytrawnym, łagodnym i pełnym smakiem, z wyczuwalnymi nutami karmelu, czekolady i pomarańczy oraz długim, przyjemnym finiszem.

Na koniec tej krótkiej prezentacji wybranych Brandy de Jerez warto wspomnieć o brandy Carlos I z firmy Pedro Domecq, założonej w 1730 roku. Carlos I Solera Gran Reserva jest najwybitniejszym dziełem tej marki. Charakteryzuje się herbacianym kolorem ze złotymi refleksami, zapachem opiekanych migdałów i toffi. W smaku czuć wanilię i gałkę muszkatołową. Jej przyjemne i bogate zakończenie na długo pozostaje w pamięci.

To oczywiście tylko wybrani producenci Brandy de Jerez. Bogatą listę twórców tego alkoholu uzupełniają jeszcze m.in. Osborne, Bodegas Aragonesas, Distilleria Inga i Garvey, o których także warto pamiętać. 

nie tylko brandy de jerez


Drugim regionem pod względem wielkości produkcji hiszpańskiej brandy jest Penedes w Katalonii. Choć nie ma tam aż tak bogatej tradycji jak w Jerez, to jednak kilka pozycji zasługuje na uwagę. Do najwybitniejszych producentów brandy z Penedes należy z pewnością Miguel Torres, którego 5- i 10-letnie trunki są jednymi z najlepiej sprzedających się „wypalanek” w Polsce. Oprócz podstawowych wersji 5- i 10-letnich, Torres produkuje także dwie szczególne brandy: Torres 20 i Jaime 1. Pierwsza z nich, nazywana symbolem tradycji Torresów, powstaje z wyselekcjonowanych win, produkowanych ze szczepów parellada i ugni blanc. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach oraz wieloletnie leżakowanie w beczkach z dębu z Limousin daje ciemnobursztynową, głęboką brandy o aromacie suszonych owoców, orzechów i przypraw oraz intensywnym, aksamitnym i soczystym smaku. 

Z kolei Jaime I został stworzony z bardzo starych destylatów – najstarszy ma 30 lat. Ciekawostką jest dodanie do mieszanki niewielkiej porcji eau de vie z 1972 roku, ze szczepu folle blanche (koniakowe skojarzenia). Dzięki temu brandy ta zyskuje świeży aromat owoców i kwiatów.

Jaime I jest głęboką, bogatą i ciemnobursztynową brandy, z czasem ukazującą swój złożony bukiet, z tonami kokosa, suszonych owoców i przypraw. Jest okrągła, soczysta i łagodna w smaku oraz – co charakterystyczne dla najlepszych przedstawicieli gatunku – pozostawia długi i aksamitny posmak.

Wszystkie z wymienionych brandy najlepiej smakują degustowane w temperaturze pokojowej, podgrzewane dłonią trzymającą kieliszek. Mogą być też świetnym towarzystwem dla cygara. Coraz częściej Brandy de Jerez pojawiają się w koktajlach. Jednak, jak zalecają znawcy, zanim puścimy wodze fantazji i zaczniemy komponować drinki, powinniśmy spróbować tych brandy w czystej postaci lub z wodą, wówczas najlepiej poznamy ich bogaty smak.

WOJCIECH NAPORA

hiszpan o hiszpańskiej brandy

Miguel Torres, wŁaściciel Miguel Torres Winery:

Obecnie w Hiszpanii mamy dwa style produkcji. Pierwszy z nich to brandy wytwarzana w Jerez jedna z najlepszych na świecie. Drugi to „wypalanki“ produkowane w Penedes, stylem zbliżone do koniaku. Jeżeli chodzi o brandy Torres, to jej produkcję zaczęliśmy w 1928 roku. Obecnie wytwarzamy 7 różnych brandy, z których dwie, 5- i 10-letnia, są dostępne w Polsce. Do ich produkcji używamy słabego (9%) białego wina, które fermentowało bez uprzedniego klarowania. Także po fermentacji nie filtrujemy wina, dzięki czemu nabiera ono odpowiedniej kwasowości. Po destylacji następuje bardzo ważny proces dojrzewania. Dzięki tlenowi, który przez pory w drewnie dostaje się do wnętrza beczki, zachodzą reakcje, dzięki którym trunek nabiera szczególnych właściwości. Złożony aromat i barwę destylat zawdzięcza także dębowym beczkom, w których leżakuje. W czasie dojrzewania redukuje się też zawartość alkoholu w brandy, około 3% rocznie. 

ŹRÓDŁO : Świat Alkoholi

pod słońcem attyki



Nazywano ją nektarem bogów, eliksirem życia bądź napojem godnym Zeusa. Grecy mawiają, że w każdej jej butelce zamkniętych zostało co najmniej dwa tysiące słonecznych godzin. Metaxa – trunek zrodzony z gorącego klimatu i ludzkiej pasji – dziś jest uważana za symbol Grecji. 
Wszystko zaczyna się pod błękitnym, greckim niebem, gdzie na nasłonecznionych, zielonych stokach Attyki dojrzewają winogrona ze szczepów savatiano, sultanina i black corinth. Z suszonych w słońcu i starannie wyselekcjonowanych winogron powstaje wino, które poddawane jest podwójnej destylacji. Takie są początki greckiej Metaxy, brandy, która w krótkim czasie zyskała szeroką sławę daleko poza granicami kraju Sokratesa i Epikura. Ten ostatni wspomniany został nie bez przyczyny, bowiem Metaxa od początku swego istnienia uosabiała iście epikurejską pochwałę uroków codziennych przyjemności.

więcej niż brandy


Chociaż Metaxa jest brandy, to jej unikalny sposób produkcji, a przede wszystkim charakterystyczne dodatki sprawiają, że od prawie 120 lat zachwyca koneserów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Otrzymany z wyselekcjonowanych winogron destylat leżakuje w beczkach z francuskiego dębu Limousine (używanego m.in. do starzenia najbardziej znanych koniaków). Czas leżakowania decyduje o rodzaju Metaxy – najkrótszy wynosi 3 lata (tak powstaje Metaxa 3*), najdłuższy – nawet 30 lat (tyle lat liczą najbardziej poszukiwane przez znawców odmiany Metaxy – Private Reserve). Gdy destylaty dojrzeją w dębowych beczkach i nabiorą charakterystycznego koloru (od jasnobursztynowego po ciemnomiodowy; zależy od okresu leżakowania), mieszane są ze starzonym winem Muskat, które jest produkowane na słonecznych wyspach Morza Egejskiego – Samos i Lemnos, słynących z upraw winorośli, oliwek i cytrusów. Nie każdy wie, że wyspy Morza Egejskiego należą do najstarszych na świecie regionów winiarskich, a tutejszy słodki Muskat słynął z bogatego, pełnego smaku już w starożytności. Oprócz Muskatu, do Metaxy dodaje się również mieszankę ziół, w skład której wchodzą m.in. suszone płatki róż. Tak doprawiony trunek ponownie trafia na 6 miesięcy do dębowych beczek. W tym czasie Metaxa zyskuje swój niepowtarzalny słodki i aksamitny smak. Zanim ostatecznie trafi do butelek, których kształty inspirowane są starożytną grecką architekturą i wzornictwem, przez dwie doby schładzana jest do temperatury -6ľC, a następnie filtrowana. Ten sposób produkcji nie zmienił się od roku 1888, kiedy to Grek, Spiros Metaxas, zakorkował pierwszą butelkę tego wyśmienitego trunku.

trunek godny zeusa


Spiros Metaxas, twórca słynnej greckiej brandy, był młodym kupcem handlującym jedwabiem, kiedy w roku 1888 postanowił dodatkowo otworzyć destylarnię brandy w greckiej Kifisji (miasto w Attyce). Wyprodukowaną tam brandy postanowił nazwać swoim nazwiskiem. Tak właśnie powstała Metaxa. Jej symbolem stała się znaleziona podczas budowy destylarni złota moneta z wizerunkiem wojownika z Salaminy, gdzie w 480 r. p.n.e. pomiędzy Grekami a Persami rozegrała się jedna z najsłynniejszych bitew morskich starożytności. W ten sposób Spiros Metaxas, Grek z krwi i kości, chciał podkreślić swoje przywiązanie do bogatego dziedzictwa kulturowego kraju. Dzisiaj, po 119 latach, Grecy eksportują rocznie ponad milion 9-litrowych skrzynek tego trunku. Tym sposobem Metaxę znaleźć można nie tylko w tradycyjnych greckich tawernach, ale także w modnych nowojorskich klubach czy wiedeńskich restauracjach. Obecnie wytwórnia Metaxy znajduje się w Pireusie. 

grecki gwiazdozbiór


Wyznacznikiem klasy trunku jest przede wszystkim wiek destylatu. Po trzech latach leżakowania Metaxa rozlewana jest do butelek oznaczonych trzema gwiazdkami. Trunek ma wówczas dosyć jasny, miodowy kolor, owocowy smak i delikatny, rodzynkowy aromat. Z destylatów spoczywających w dębowych beczkach przez pięć lat powstaje Metaxa pięciogwiazdkowa, o ciemnomiodowym odcieniu, owocowym, dojrzalszym od „trójki” smaku i delikatnym aromacie dębu. Siedem gwiazdek oznacza, że Metaxa leżakowała w beczkach 7 lat. W tym czasie jej kolor nabrał odcienia starego złota, smak zyskał na dojrzałości i waniliowym odcieniu. Siedmioletnia Metaxa pięknie też pachnie Muskatem i dębem. Gdyby jednak ktoś pragnął spróbować brandy z naprawdę wysokiej półki, powinien sięgnąć po Metaxę Grand Fine lub pochodzącą z limitowanej, rocznicowej serii Metaxę Grand Olympian Reserve – rarytasy dla tych, którzy cenią subtelny smak starzonego alkoholu. W ciągu niemalże 120-letniej historii Metaxy światło dzienne ujrzało kilka specjalnych edycji tego trunku, które dziś są przedmiotem pożądania koneserów, a ceny przekraczają możliwości przeciętnego zjadacza chleba. Zaliczyć do nich można chociażby Metaxę Centenary, Metaxę Rhodes, Metaxę Golden Reserve czy Metaxę Golden Age.

jak pija się metaxę?


Metaxę pija się dziś praktycznie w każdej postaci – czystą lub z tonikiem, sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym, coraz częściej w postaci kolorowych drinków. W samej Grecji, której mieszkańcy słyną przecież z gościnności i upodobania do zabawy, ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu są popołudnia i wieczory w kawiarniach i restauracjach. To właśnie tam Grecy spotykają się, wspólnie jedzą, słuchają muzyki, tańczą, grają w tradycyjne gry i – oczywiście – piją Metaxę, która jest jednym ze składników niezbędnych do osiągnięcia „kefi” – uczucia pełnego relaksu, które – według Greków – osiągnąć można, jedynie przebywając w towarzystwie szczęśliwych ludzi. 

JUSTYNA ŁOTOWSKA



metaxa – słoneczne greckie smaki





Metaxa 3*

Najmłodszy składnik tej kompozycji starzony jest przez trzy lata. Kolor: miodowy. Aromat: subtelny, rodzynkowy, owocowy. Smak: młody, owocowy. Cena: 54 zł.




Metaxa 5*

Najmłodszy składnik kompozycji starzony jest przez 5 lat. Butelka inspirowana klasyczną grecką architekturą. Kolor: ciemnomiodowy. Aromat: bardziej rodzynkowy niż owocowy, delikatnie dębowy. Smak: owocowy, miękki, dojrzały, delikatnie dębowy. Cena: 64 zł.




Metaxa 7*

Najmłodszy składnik kompozycji starzony jest przez 7 lat. Kształt butelki siedmiogwiazdkowej Metaxy został zainspirowany greckimi amforami. Kolor: stare złoto. Aromat: delikatny, z nutami wina Muskat, dębowy. Smak: pełny, lekko waniliowy, gładki, dojrzały, dębowy. Cena: 110 zł.




Metaxa Grand Fine

Oryginalna butelka, stylistyką nawiązująca do antycznych wzorów z wyspy Rodos zawiera kompozycję destylatów starzonych w dębowych beczkach średnio 15 lat, przy czym najmłodsze z nich leżakują nie mniej niż 8 lat. Kolor: bursztynowy. Smak: jedwabiście gładki, z nutkami wanilii. Delikatny aromat drewna. Cena: 185 zł.




Metaxa Private Reserve

Najstarszy i najbardziej ekskluzywny wariant w rodzinie Metaxa. Skomponowana jest ze składników, które nabierały szlachetności w dębowych beczkach przez 20, a nawet 30 lat. Trunek o barwie ciemnego bursztynu, charakteryzujący się dojrzałym, głębokim, lecz delikatnym smakiem. Stylowa karafka oraz jej opakowanie odzwierciedlają klasę i wiek trunku. Od listopada 2007 roku wielbiciele Metaxy będą mogli kupić to koneserskie arcydzieło także w Polsce. Cena: 265 zł. 


ŹRÓDŁO : Świat Alkoholi, Bols

Czytaj więcej ↓

Ararat 3 * 0,7L

Butelka Ararat 3* to pikantna, wytrawna 3-letnia brandy winogronowa z Armenii. Nos: delikatna przyprawa, prażony dąb i solone ...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 74,90zł

Ararat 5 * 0,7L

Ararat to jedyna na świecie brandy, sprzedawana jako koniak. Ponieważ w 1902 roku Ararat wygrał nagrodę Grand-Prix w Paryżu, a Francuzi byli...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7
Cena: 85,90zł

Ararat Dvin Collection Reserve 0,7l

Brandy Ararat produkowana przez firmę Yerevan Brandy jest prawdziwą legendą. Symbolizuje ducha Armenii z rozległym dziedzictwem kulturowym oraz...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70 l 50%
Cena: 499,00zł

BRANDY PLISKA 36% 0,5

Brandy Pliska, czyli winny destylat, to najbardziej ceniona brandy z Bułgarii. Dojrzewa w dębowych beczkach przez przynajmniej pięc lat....
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 33,80zł

DAVID MANDARIN Brandy 0,7 36%

Destylat David Mandarin powstaje według oryginalnej receptury. Jest to mieszanina różnych destylatów poddanych oczyszczeniu i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7
Cena: 53,00zł

Metaxa 12* YO 0,7

Metaxa Grand Olympian Reserve,została stworzoną specjalnie z okazji 115-lecia powstania Metaxa. Każda butelka zawiera unikalną mieszankę destylatów...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l, 40%
Cena: 155,00zł

Metaxa 15* Grand Fine 0,7

To w rodzinie Metaxa produkt super premium. Oryginalna butelka, stylistyką nawiązująca do antycznych wzorów z wyspy Rodos, zawiera kompozycję...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l, zaw. alk. około 40% vol.
Cena: 230,00zł

Metaxa 5* 38% 0,7

Metaxa***** ucieleśnia ponadczasową wartość klasyki. W 1888 roku Spyros Metaxa stworzył ten niepowtarzalny szlachetny trunek, kompozycję wspaniałego...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 79,90zł

Metaxa AEN 0,7

Karafka nr 702 of 1888 cask nr 1 Historia słynnego na całym świecie, greckiego alkoholu Metaxa rozpoczęła się w 1888 roku. Wtedy właśnie młody,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: chwilowo niedostępne

Metaxa Private Reserve 0,7

Metaxa Private Reserve to najstarszy i najbardziej ekskluzywny wariant w rodzinie Metaxa. Metaxa Private Reserve skomponowana jest ze składników,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l, zaw. alk. około 40% vol.
Cena: 331,90zł

Pliska Recolte 1969r.0,5l 41%

Brandy Pliska Recolte 1969 to jedna z trzech wersji rocznikowej Pliski dostępnej na polskim rynku. Dostępne są również roczniki 1989...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 605,00zł

Pliska Recolte 1985r. 0,5l 41%

Brandy Pliska Recolte 1985 to jedna z trzech wersji rocznikowej Pliski dostępnej na polskim rynku. Dostępne są również roczniki 1969...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 260,00zł

Torres Spiced Brandy 0,7l 35%

Torres Spiced to hiszpańska brandy z dodatkiem przypraw korzennych. Intensywny aromat cynamonu , pełen świeżych, balsamicznych i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7
Cena: 86,90zł

Liczba produktów:13