Pod koniec XIX wieku pojawiło się na rynku wino musujące Martini Asti. Delikatne wino od razu przypadło do gustu ówczesnym koneserom. Wprowadzając na rynek Asti, firma Martini otworzyła drogę innym nie znanym producentom win. I tak oto pojawilo się wino, którego nie sposób pomylić z żadnym innym - którego smak i aromat jest organicznie związany z Piemontem, ojczyzną firmy Martini i wina Asti.
To tutaj, w Turynie, w 1847 roku powstała firma Martini, Sola & Campagnia. Przez pierwsze kilkadziesiąt lat systematycznie rozwijano eksport i pod koniec XIX wieku Martini stało się marką rozpoznawalną na całym świecie.
Do produkcji Martini Asti wykorzystywany jest szczep Moscato, który był jedną z pierwszych uprawianych odmian winorośli. Do Włoch przybył dzięki starożytnym Grekom. W ciągu wieków tę odmianę zaczęto uprawiać w różnych regionach Europy.