Nie jest przypadkiem, że aromatyczne gorzkie smaki Angostury osiągnęły tak znaczącą pozycję na całym świecie. Dla gorzkiego smak jest względnie słodki, z fascynującą harmonią aromatów, która jest nieco trudna do opisania. W napojach i potrawach tonik łagodzi kwaśny smak, tłumi niektóre aromaty i działa jako naturalny wzmacniacz smaku (patrz przepisy z Angostura Aromatic Bitters). W ciągu ostatnich dwustu lat historii Angostury coraz więcej szefów kuchni na całym świecie odkryło, jakie genialne możliwości są dostępne przy stosowaniu gorzkich produktów Angostura w kuchni. Ci gorzcy zdobyli swoje renomowane miejsce w barze, a także na półce z przyprawami w kuchni. Oprócz korzystania z tych gorzkich przyjemności nadal są zwolennicy skuteczności leczniczej aromatycznych gorzkich aromatów Angostura, jednym z najwybitniejszych fanów jest amerykański autor Mark Twain. W styczniu 1874 roku napisał do swojej żony Olivii, że był pod wrażeniem cudownych efektów, jakie jego codzienne spożywanie ogonów kutasów (tak przez niego opisanych) z aromatycznymi gorzkimi aromatami Angostury wpłynęło na jego trawienie. Pielęgnował się systematycznie, ponieważ pił codziennie koktajl przed śniadaniem, obiadem i tuż przed snem. Johann Siegert opracował ten tonik właśnie z myślą o korzyściach zdrowotnych, aby pomóc w trawieniu żołnierzy armii Simón Bolívars. Co ciekawe, niektórzy ludzie używają nawet gorzkiego leku jako odpowiedniego środka do wcierania w skórę w celu powstrzymania komarów. Co by się stało, gdyby żołnierze na rzece Orinoco, znanej z robaków wielkości potwora, wiedzieli o tej opcji używania gorzkiego? |