Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.
Ten region to istne zagłębie destylarni (50% wszystkich działających), leżących nad rzeką Spey między miastami Elgin i Dufftown. Macallan, Mortlach, Glenfarclas - te marki, to czołówka whisky szkockiej. Kilka zakładów (Dallas Dhu, Convalmore i Coleburn) już zamknięto, ale ich produkty wciąż są na rynku. Whisky z tego regionu są na ogół słodkie, zawierają sporo estrów, dzięki czemu w ich aromacie pojawia się nuta gruszki, acetonu, goździki, fiołki, jabłka, banany i lemoniada. Whisky tutaj produkowane, to jedne z najbardziej szlachetnych, wyrafinowanych i złożonych maltów. Szkockie ze Speyside zazwyczaj robione są z nietorfowanego słodu, a subtelne akcenty dymne mogą pochodzić z samego jęczmienia. Są one zazwyczaj lżejsze, niż whisky z regionu Highlands. Destylaty dojrzewające w europejskim dębie (np. Macallan, Balvenie, Strathisla i Glenfarclas) osiągają czekoladowe bogactwo.
Czytaj więcej ↓