Region ten charakteryzuje się obfitością zbóż: pszenicy, owsa i jęczmienia. Jęczmień głównie uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth.
Jest to najbardziej na południe wysunięty region. Umowna linia graniczna przebiega od Dundee do Greenock a mniej precyzyjnie od Zatoki Clyde do Zatoki Tay. Destylaty z tego regionu szybko dojrzewają dzięki łagodnym warunkom klimatycznym. Whisky charakteryzują się jasną barwą, kwiatowym aromatem i lekkim, łagodnym smakiem.
Mają najczęściej wytrawną końcówkę, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli aperitifu. Często występują w nim aromaty trawiasto – zbożowe, ale nie są one zbyt intensywne. Malty z Lowlands powstają z nietorfowanego słodu, dzięki czemu wyczuwa się w nich słodycz.
Obecnie otwarte są tu tylko 3 zakłady produkcyjne: Auchentoshan, Glenkinchie, Bladnoch. U niezależnych dystrybutorów możemy znaleźć jeszcze whisky z zamkniętych destylarni: Rosebank, Kinclaith (1957 – 76 wytwarzano go w gorzelni zbożowej Strathclyde, należącej do firmy Seager Evans/Long John International’s), St Magdalene, Ladyburn (powstawał w latach 1966 –77 w gorzelni Girvan firmy William Grant&Sons), Glen Flager/Moffat/Killyloch (powstawały w Inver House’s Moffat Distillery w Airdrie 1965 – 1985). Rzadko natknąć się możemy na takie unikaty jak: Inverleven/Lomond (Interleven produkowany był w okresie 1938 – 91 a Lomond 56 – 85 oba powstawały w wielkiej wytwórni Hiram Walker’s w Dumberton) czy Littlemill.
Czytaj więcej ↓