Po cudownym przyjęciu, które otrzymała Lagavulin 8 Year Old 200th Anniversary Edition, kiedy została wydana w 2016 roku, destylarnie z Islay postanowili dodać to pyszne wyrażenie do swojej stałej oferty! Jak powiedział Alfred Barnard (autor The Whisky Distilleries of the United Kingdom ) o 8-letniej Lagavulin w latach 80. XIX wieku, te rzeczy są „wyjątkowo dobre”.
Jeśli masz ochotę poszerzyć swoje horyzonty i doświadczyć Lagavulina, jak nigdy wcześniej, zdecydowanie polecamy Gorącą Czekoladę Lagavulin. Wiemy, że niektórym może się to nie podobać, ale naprawdę powinieneś spróbować, ponieważ jest absolutnie wspaniały. Można znaleźć przepis na nią tutaj .
Nos: solony popcorn, prażone miód orzechy, smołowate liny i lekkie nuty świeżo posiekanego cedru. Nutka przypalonej słodyczy cukru trwa.
Smak: najpierw na podniebieniu pojawia się torf smokey, a następnie nasiona kolendry, cukier jęczmienny, kminek, wędzony śledź i marcepan.
Wykończenie: Warstwy kruszonek jabłkowych, prażonych migdałów i popiołu. Kolejne kopnięcie przypraw na końcu.