Bardzo poszukiwany single malt z masywnym torfowym dymem, który jest typowy dla południowej Islay - ale oferuje również bogactwo i suchość, która zamienia go w naprawdę interesujący tipple. 16-latek naprawdę stał się punktem odniesienia dla Islay dram z gorzelni Lagavulin.
Jeśli szukasz pary jedzenia dla tego piękna, wypróbuj intensywnie smakujące słone niebieskie sery, które wspaniale uzupełniają intensywny, bogaty w torf, słodki i słony charakter tego Lagavulina.
Nos: Bardziej jak herbata Lapsang Souchong niż Lapsang Souchong! Jeden z najbardziej zadymionych nosów Islay. Jest duży, bardzo skoncentrowany i pachnący jodem, słodkimi przyprawami, dobrą, dojrzałą Sherry i kremową wanilią. Oszałamiający.
Podniebienie: bardzo gęste i bogate. Masywny łyk słodu i Sherry o dobrej owocowej słodyczy, ale także cudownej słodyczy. Duży, mocny torf i dąb.
Finisz: długie, pikantne zakończenie, figi, daktyle, dym torfowy, wanilia.