W przypadku Laphroaig Select destylarnia Islay czerpała whisky z wielu różnych rodzajów beczek, w tym niedopałków Oloroso Sherry, białego dębu amerykańskiego, sezonowych potraw Pedro Ximenez, beczek Quarter i beczek po pierwszym napełnieniu. Całkiem „wybór”, nie powiedziałbyś? Wyluzowany dodatek do gamy podstawowych słodów Laphroaig.
Nos: klasyczne, lecznicze nuty torfowe z przodu, wspierane cytrusowo, słodko-czekoladowymi nutami i miękkim jęczmieniem.
Podniebienie: Torf jest tam, ale jest łatwy i pozwala wyróżnić jasne nuty cytryny, zielonych jabłek i mięty. Ciemniejsze nuty przyprawowe rozwijają się dalej.
Wykończenie: Średniej długości, torf pozostaje widoczny, aż się skończy.
Ogólnie rzecz biorąc: nie zawiera ogromnego ciosu torfu, co może być tylko przepustką do zapoznania kogoś z cudami zadymionych twarzy Islay.