Dobrze sprawdzony single malt Port Charlotte z Bruichladdich, wyprodukowany wyłącznie z jęczmienia uprawianego na wyspie Islay. Oczywiście, gdy masz do czynienia z Bruichladdichem, staje się to nieco bardziej dogłębne. Dwie odmiany użytego jęczmienia (Oxbridge i jęczmień Publican) były uprawiane przez trzy gospodarstwa Islay - Dunlossit, Kilchiaran i Sunderland. Whisky poddano destylacji w 2011 r. I pozwolono jej dojrzewać w 75% amerykańskich beczkach po whisky po pierwszym napełnieniu i 25% beczkach po czerwonym winie po drugim napoju (wino Syrah i Figero) przez 6 lat i została ustalona na 40PPM. Jak powiedzieliśmy, Bruichladdich uwielbia być dogłębnym i za to ich kochamy.
Nos: prażone płatki kokosowe, skórki cytryny, słodki dym i morela.
Smak: Białe winogrono, zwęglony grill, pieczona ziemia, delikatnie lecznicze w punktach.
Wykończenie: Solony karmel, Ładne herbatniki, powiewające nadbrzeżne dymy.