Caol Ila to gaelicka nazwa „Sound of Islay”, wąskiej cieśniny oddzielającej Islay od sąsiedniej Jury w jednym z najdzikszych i najpiękniejszych regionów na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Destylarnia produkuje charakterystyczny słód, łatwo rozpoznawalny dzięki nutom torfowego dymu, owoców, oliwy z oliwek i morskiej świeżości. Beczki moscatel wybrane do drugiego dojrzewania nadają tej ekspresji Caol Ila dodatkową warstwę złożoności.
Nos: moscatel po raz pierwszy uwidacznia się dzięki przyjemnej słodyczy dojrzałych owoców egzotycznych. Początkowo hartuje fenolowy, torfowy, podobny do kamfory charakter whisky. Jednak pieprz, goździk i popiół nieuchronnie się przedostają.
Smak: wierny do nosa, przełączający się między ananasem, gruszką Williamsa, torfem i ziemią. Otwiera się na kandyzowaną cytrynę i korzeń goryczki. Nuty świeżo torfowego jęczmienia i tytoniu zapewniają przyjemny aromatyczny efekt.
Ogólnie: długi, gęsty i szczególnie zadymiony. Anyż prowadzi do intensywnie kwiatowego.