Seria Glenmorangie Private Edition osiąga dwucyfrowy wynik w przypadku Allta, szkockiej whisky single malt, która stawia drożdże w centrum uwagi. Drożdże zawsze były jednym z kluczowych składników whisky, ale w ostatnich latach zajęły drugie miejsce, a inne elementy odgrywały główną rolę. Tym razem dr Bill Lumsden i jego zespół postawili drożdże na pierwszym planie.
Glenmorangie Allta (wymawiane jako „ al-ta ”) zainspirowane zostało częściowo rozmową, którą dr Lumsden przeprowadził z legendarnym późnym pisarzem o whisky i piwie Michaelem Jacksonem na temat drożdży „domowych”, które odbyły się kiedyś w Glenmorangie. Spacerując po polach jęczmienia w pobliżu gorzelni, dr Lumsden podniósł jęczmień Cadboll, przyniósł go z powrotem do laboratorium i odkrył gatunek dzikich drożdży - Saccharomyces diaemath - rosnących na nim. Niektóre drożdże nie nadają się do destylacji, ale ten konkretny gatunek idealnie nadawał się do produkcji whisky. Drożdże były uprawiane, a kiedy jęczmień, na którym wyhodował, był gotowy do użycia, doktor Lumsden zebrał je razem do destylacji, a powstały spirytus dojrzał w beczkach po burbonie. Jaki wpływ mogą mieć dzikie drożdże na whisky? Allta zamierza się dowiedzieć!
Nos: Zaokrąglony, z biszkoptem, drożdżowymi tonami. Delikatne nuty kwiatowe goździków i fiołków parmeńskich, pieczywo do pieczenia, bardzo delikatna wanilia, miękkie rodzynki i słodka mandarynka.
Podniebienie: Ostry cytrusowy ukąszenie do ust. Cukierki maślane, kremowa wanilia, syrop pomarańczowy z lekko drożdżowym tłem. Delikatna mięta, najmniejsza nuta słodkiego chili i delikatne, taneczne, kwiatowe nuty.
Wykończenie: długie i ziemiste z nutami słodko-gorzkiej pomarańczy i mięty pieprzowej.