Jedyna whisky marki Walker typu blended malt (wcześniej znana jako Pure Malt). Oznacza to, że została skomponowana na bazie wyłącznie whiskies słodowych, bez dodatku whiskies niesłodowanych. Stworzona - jak mówi mistrz gorzelniczy Jim Beveridge - "dla większej głębi i niepowtarzalnego charakteru, które w przypadku pojedynczego single malta są po prostu niemożliwe". W skład Johnnie Walker Green Label wchodzi 16 whiskies typu single malt, przy czym każda z nich musiała dojrzewać w dębowych beczkach przynajmniej 15 lat. Wyjątkowego charakteru nadają jej szczególnie cztery najznamienitsze whisky: Talisker, Caol Ila, Cragganmore i Linkwood. Barwa: ciemnobursztynowa. Zapach: żywy i złożony z nutami dymu, morskiej bryzy, dopiero co skoszonej trawy i świeżych owoców. Smak: intensywne nuty dymu torfowego, wanilii i słodkich owoców z niuasami jabłek i gruszek, na tle bogatego słodu oraz akcentów drzewa cedrowego i sandałowego. Finisz: długi, korzenny, zaprawiony słodyczą i odrobiną dymu. |