Monkey Shoulder Scotch to znakomita mieszana słodowa whisky od Williama Granta, wykonana z single maltów z trzech słynnych gorzelni Speyside. Rezultatem jest gładka, kremowa, giętka i bardzo słodowa szkocka, która działa doskonale schludnie, na lodzie lub w koktajlach whisky (gdzie naprawdę się wyróżnia).
Nos: Elegancki, stylowy nos marmolady, Crema Catalana (przeprasza, ale tak naprawdę tam jest), kakao i słód. Dużo wanilii i odrobina zimowych przypraw (gałka muszkatołowa, goździki i cynamon) wraz z przepyszną nutą anyżu. Smak: bardzo słodowy, kremowy, z dodatkiem owoców jagodowych. Soczysty prażony jęczmień, goździki i toffi. Rozwija się miód Manuka, tost z masłem na gorąco i suszona morela. Wykończenie: średniej długości, pikantny dąb i nuta mięty na ogonie. Ogólnie: Według strony internetowej Monkey Shoulder: „Niektórzy mówią, że smakuje jak jazda na oklep na dzikich wrzosowiskach Szkocji z płomienną dziewczyną w Boże Narodzenie rano. Inni zgadzają się, że smakuje jak 007 w smokingu”. To jest whisky.
|