2 czerwca 1953 r. Młoda królowa Elżbieta II została koronowana w opactwie Westminster, oglądanym przez świat po raz pierwszy w telewizji. Pięćset mil od Londynu człowiek o imieniu Charles Julian, który był mistrzem Blendera w Chivas Brothers, postanowił uhonorować nowego monarchę, tworząc najlepszą mieszankę szkockiej whisky. Czerpiąc z wyjątkowo starzejącej się gamy beczek ustanowionej przez Chivas Brothers w Highlands w Szkocji, Charles umiejętnie poślubił mocne smaki whisky w wieku co najmniej 21 lat, aby stworzyć mieszankę odpowiednią dla członków rodziny królewskiej. Swój arcydzieło nazwałby Królewskim Salutem 21 Lat, nawiązując do długiej tradycji strzelania z armaty, jako znak szacunku lub powitania dla władców i dostojników: Królewski Salut z 21 pistoletami. Przez lata ta specjalna mieszanka pozostała wierna swoim korzeniom. Porcelanowe naczynie, wykonane przez światowej sławy rzemieślników z Wade, jest rzeźbione w kornijskiej glinie z czasów jurajskich, a następnie naturalnie suszone powietrzem i ręcznie wykończone podwójną warstwą oszklenia, aby chronić jego cenną zawartość. Trzy różne kolory glazury użytej do ubierania flag - Ruby, Nos Royal Salute 21 Years Old emanuje mocnym aromatem słodkich gruszek, a owoce cytrusowe są zrównoważone pełnym zapachem jesiennych kwiatów. Eleganckie aromaty słodkiej wanilii i wytrawnego dębu podkreślone są subtelnymi nutami sherry i dymu. Dla podniebienia jest pełne i głęboko owocowe smaki z subtelną wędzeniem. Pierwszy smak Royal Salute ożywia subtelności nosa. Wystawne słodko-pomarańczowe smaki marmolady nasycone świeżymi gruszkami pękają na języku. Drugi smak przynosi bogatą mieszankę przypraw i nutkę orzechów laskowych, które mają intensywność wypełniającą usta, a następnie końcowe ciepło z nutą męskiego zadymienia. Kończy bogaty, długi i długotrwały. |