Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.
Spór między Irlandczykami a Szkotami o to, kto pierwszy wydestylował whisky trwa od niepamiętnych czasów. I choć nadal trudno jest go rozstrzygnąć, to bez wątpienia oba kraje szczycą się najbogatszymi tradycjami w produkcji „wody życia”. Szkocka whisky uchodzi dziś za niedościgniony wzorzec, z którym mierzą się gorzelnicy na całym świecie. Do najpoważniejszych konkurentów „szkockiej” należą obecnie, oprócz Irlandczyków, także Amerykanie ze swoim bourbonem, Kanadyjczycy i Japończycy. Nie oznacza to wcale, że na tym kończy się lista krajów, w których produkuje się whisky. Wręcz przeciwnie. Popularność „wody życia” sprawiła, że powstaje ona w coraz to nowych miejscach. Wystarczy wspomnieć o Walii, Francji, Szwecji, RPA czy Australii, by zobaczyć, że ten tradycyjnie wyspiarski trunek podbija serca i stanowi wyzwanie dla gorzelników na całym świecie.
Czytaj więcej ↓