Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Wtorek, 19.03.2024
  • Józef
  • Bogdan
  • Marek
Środa, 20.03.2024
  • Aleksandra
  • Klaudia
  • Anatol
Czwartek, 21.03.2024
  • Lubomir
  • Benedykt
  • Mikołaj
Piątek, 22.03.2024
  • Bogusław
  • Katarzyna
  • Oktawian
Sobota, 23.03.2024
  • Pelagia
  • Feliks
  • Zbysław
Niedziela, 24.03.2024
  • Gabriel
  • Marek
  • Gabor
Poniedziałek, 25.03.2024
  • Maria
  • Wieńczysław
  • Ireneusz

Nie zapomnij o prezencie! :)

Wtorek, 19 marca 2024, godz.

Statystyki

Wejścia: 1535254 (dziś: 160)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Whisky  Japońska

whisky japońska

Europa i Ameryka fascynuje się już od dawna Dalekim Wschodem, Japończyków natomiast pociąga przede wszystkim kultura amerykańska. Ale nie tylko. Egzotyczna Szkocja, ze swoim systemem klanowym, z dziedzictwem sięgającym czasów pradawnych, wreszcie ze swoją słynną whisky przyciąga tęskne myśli niejednego mieszkańca Hokkaido. Koncern Suntory postanowił więc zrobić ekperyment - "wyhodował" rodzimą whisky, która okazuje się być trunkiem co najmniej znakomitym.
I tak historia, geografia, kultura zataczają pełne koło. Teraz wyśmienita japońska whisky dostępna jest także w naszym sklepie. Zachęcamy do spróbowania szkockiego Orientu.

historia japońskiej whisky

rozpoczęła się w 1923 roku, kiedy to w Dolinie Yamazaki powstała pierwsza destylarnia produkująca „wodę życia” na skalę przemysłową. Gorzelnia Yamazaki, zlokalizowana między Kyoto a Osaką, w regionie znanym z doskonałej wody, była pierwszą na świecie wybudowaną w szkockim stylu, jednak znajdującą się poza granicami Szkocji. Jej założyciel, Shinjiro Torii, swą przygodę z branżą alkoholową zaczął w 1899 roku jako dystrybutor hiszpańskiego wina. Interes był na tyle opłacalny, że mógł sobie pozwolić na eksperyment w postaci budowy destylarni, z której w 1929 roku trafiła na rynek pierwsza japońska whisky – Suntory Shirofuda (White Label). Jednak „usuke”, jak nazywali ją Japończycy, rozczarowała zarówno jej twórcę, jak i lokalnych konsumentów.

Głównym celem Shinjiro Torii było wyprodukowanie whisky, która dobrze komponowałaby się z japońską kuchnią, ponieważ w Kraju Kwitnącej Wiśni alkohol – i to dość słaby – pije się głównie do posiłku, a nie – jak w innych zachodnich krajach – jako aperitif lub digestif. Dlatego musiała mieć przede wszystkim dobrze zbalansowany smak, który by nie zanikał po rozcieńczeniu z wodą. Założyciel Suntory (nazwa powstała ze złożenia dwóch słów: „sun” – słońce, z którego słynie Japonia i „tory” – transkrypcja imienia jej założyciela) postanowił więc promować „mizuwari” („mizu” – woda, „wari” – rozcieńczyć). Ten sposób picia whisky przetrwał do dziś. Japończycy najczęściej mieszają „wodę życia” z wodą w proporcjach 1: 3 lub 1: 4. Dopiero osiem lat po nieudanym debiucie w sklepach pojawiła się kolejna whisky Suntory – Kakubin. Trunek ten, oferowany w charakterystycznej, kwadratowej butelce, znalazł uznanie Shinjiro Torii, jednak problem z przekonaniem do niego rodaków pozostał. By rozpowszechnić styl picia whisky, zwłaszcza wśród młodego pokolenia, właściciel firmy otworzył niewielką sieć barów – Torii Whisky Bars, w których serwowano jego produkty. Pomysł okazał się bardzo trafiony.
W 1973 i 1981 roku firma Suntory wybudowała kolejne destylarnie w Hakushu i Hibiki, w których – oprócz whisky typu single malt – powstają też blended whisky.
Charakteryzując trunki Suntory, w przypadku destylarni Hakushu najczęściej mówi się o owocowym, oleistym i często torfowym stylu. Dobrym przykładem jest tu bodaj najbardziej znany trunek tej gorzelni – Hakushu 12 Year Old Pure Malt (43,5% zawartości alkoholu) o zapachu pasty do zębów, sosu barbeque i węgla, smaku palonego karmelu i suszonych śliwek, o lekko oleistej, przyjemnej budowie i palonym, słodkim, nieco przydymionym finiszu.
Z kolei destylarnia Yamazaki, zmodernizowana w 1989 roku, słynie ze wspaniałych single maltów (od 10- do 50-letnich), określanych mianem jasnych i owocowych.
Obecnie Suntory z udziałami sięgającymi ponad 60% krajowego rynku jest zdecydowanym liderem w produkcji japońskiej whisky.

ze szkocji do japonii

Inną bardzo ważną postacią, dzięki której możemy dziś cieszyć się smakiem japońskiej whisky, jest Masataka Taketsuru pochodzący z rodziny zajmującej się produkcją sake od 1733 roku. W 1918 roku, w wieku 24 lat, wyjechał do Szkocji studiować chemię. Bardzo szybko zrodziła się w nim fascynacja whisky. Po powrocie do Japonii w 1920 roku, wykorzystując swe szkockie doświadczenia, wziął czynny udział, wraz z Shinjiro Torii, w powstaniu pierwszej japońskiej destylarni – Yamazaki. Po dziesięcioletniej współpracy drogi obu panów rozeszły się, a kwestią sporną okazała się lokalizacja kolejnej gorzelni.
Masataka Taketsuru zawsze marzył o wybudowaniu destylarni na północy kraju, na wyspie Hokkaido, gdzie warunki najbardziej przypominają Szkocję. W 1934 roku postanowił założyć firmę Dainipponkaju (w 1952 roku jej nazwę zmieniono na Nikka Whisky Distilling) i wybudował gorzelnię w upragnionym miejscu – w Yoichi niedaleko Sapporo. Jej specyfika polega na używaniu alembików podgrzewanych węglem. Masataka Taketsuru poznał tajniki tej metody podczas pobytu w Szkocji.
W 1969 roku, w czasie podróży po północnej części wyspy Honshu, w regionie Tohonku, Masataka Taketsuru odkrył idealne miejsce na następną destylarnię. Otoczone górami, położone między dwiema rzekami, oferowało odpowiednią wilgotność, źródło czystej wody i świeże powietrze. Wkrótce powstała tam, w miejscowości Sendai, druga gorzelnia Nikka – Miyagikyo. Podobnie jak w destylarni w Yoichi, powstają tam głównie whisky typu single malt.
O tym, że warto zainteresować się trunkami produkowanymi przez Nikka, świadczą słowa Jima Murray’a, pisarza zajmującego się whisky, który tak opisał Yoichi 10 Years Old Single Cask (62,2%): Tak powinien smakować single cask, potężny i złożony, ukazujący całą prawdę o możliwościach destylarni. Ogromny i bezkompromisowy, prawdziwy klasyk pośród single maltów, niespotykany nigdzie indziej.
Obecnie udziały Nikka w rynku japońskiej whisky przekraczają 20%, co czyni z niej drugiego co do wielkości producenta. Oprócz Suntory i Nikka, dwóch najważniejszych producentów „wody życia” w Japonii, istnieje jeszcze kilka mniejszych firm, z których warto zwrócić szczególną uwagę na Mercian i Kirin.
Pierwszą z nich założył japoński producent wina, Daikoku Budoushu, który w 1962 roku wybudował u podnóża wulkanu Asama destylarnię Karuizawa. Podobnie jak w innych przypadkach, także i tu najistotniejsze było znalezienie źródła czystej wody. Magazyn, w którym leżakuje whisky Mercian, pokryty jest bluszczem, co pomaga zachować chłód wewnątrz. Początkowo destylaty dojrzewały wyłącznie w beczkach po sherry, jednak od pewnego czasu stosuje się różne drewno, dzięki czemu możliwe jest produkowanie bardziej urozmaiconej whisky. Od 2006 roku Mercian jest częścią firmy Kirin.
W drugim przypadku mamy do czynienia z firmą zajmującą się produkcją piwa od 1888 roku. W 1973 roku po podpisaniu umowy z kanadyjskim Seagramem zdecydowano się na wybudowanie u podnóża góry Fuji destylarni Fuji-Gotemba, w której produkuje się głównie podstawowe whisky typu blended. Single malty należą tu do rzadkości.

jak to się robi w japonii

To co było problemem pionierów japońskiej whisky, czyli jak przekonać do niej rodaków, dawno już odeszło w zapomnienie. Suntory jest dziś tym dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, czym Jack Daniel’s dla Amerykanów. Dobrze ilustruje to film „Między słowami” („Lost in Translation”), w którym główny bohater grany przez Billa Murray’a, przebrzmiała gwiazda Hollywood, przyjeżdża do Tokio, by nakręcić telewizyjną reklamę whisky Suntory. Bynajmniej nie jest to sytuacja niespotykana. Najbogatsze japońskie firmy, do których bez wątpienia zalicza się Suntory, bardzo często korzystają z usług gwiazd Hollywoodu, by promować swoje produkty.
Film „Między słowami” ukazuje także różnicę w postrzeganiu alkoholu i jego publicznej reklamy między Krajem Kwitnącej Wiśni a zachodnimi państwami. W kwestii tej Japończycy mają bardziej liberalne przepisy niż np. Polacy czy Amerykanie. Ponieważ producenci „usuke” uczyli się sztuki wytwarzania „wody życia” od Szkotów, nazwa trunku jest taka sama jak w Szkocji, czyli whisky, a nie whiskey jak ma to miejsce w przypadku trunków irlandzkich czy amerykańskich. Z tej samej przyczyny Japończycy właśnie ze Szkocji importują najwięcej jęczmienia, słodu, a nawet torfu do produkcji własnej whisky. Tak samo jak w Szkocji wygląda też cykl produkcyjny – podwójna destylacja w identycznych jak na Wyspach alembikach i wymóg prawny dotyczący wieku destylatów – co najmniej 3 lata. Analogiczny jest także podział na podstawowe kategorie, czyli: single malt, pure malt, single cask i blended. Podobieństw można się też doszukać w beczkach do przechowywania destylatów – najczęściej są to beczki po bourbonie i sherry, rzadziej wykonane z japońskiego dębu.
Głównym problemem, z jakim musieli i nadal muszą się mierzyć producenci japońskiej whisky, jest kwestia wyróżnienia się na tle bogatej oferty trunków z krajów o dużo większych tradycjach. Jednak i tu, podobnie jak wcześniej na lokalnym rynku, widać, że działania promocyjne przyniosły pozytywny skutek. Liczne nagrody przyznawane w ostatnich kilku latach na międzynarodowych konkursach, m.in. podwójny Złoty Medal na „World Spirits Competition” w San Francisco w 2005 roku dla Yamazaki 18 Year Old Single Malt Whisky, sprawiły, że koneserzy coraz chętniej sięgają po whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czytaj więcej ↓

Akashi Meisei 40% 0,5

Cudowna i typowa Japońska Blended Whisky, powstała z udziałem 30% słodowanego jęczmienie i dojrzewana przez 5 lat w kombinacji beczek typu hogshead i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l
Cena: 163,00zł

ENSO Japanese Whisky

Enso Japanese Whisky to mieszanka whisky z Japonii. Ta whisky Enso została napełniona 40,0% obj. Japońska whisky Enso nie jest zadymiona . Ta...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7l
Cena: chwilowo niedostępne

Fujimi The 7 Virtues Blended Japanese Whisky

FUJIMI „Nieśmiertelność” po japońsku - jest hołdem dla tych, którzy „służyli” w Japonii pod kodem „Bushido”; z...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: chwilowo niedostępne

Fuyu Whisky

Mieszana japońska whisky wyprodukowana ze słodów i ziaren gorzelni na japońskiej wyspie Honsiu. Dla tych, którzy nie nadążają, jest to główna wyspa...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: chwilowo niedostępne

Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony

Harmonia - dość trafne słowo do opisania tej dobrze zrównoważonej japońskiej mieszanki whisky z linii Hibiki. Hibiki Japanese Harmony powstaje z...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 452,00zł

Suntory Original Fine Quality Whisky

Z domu Suntory butelka oryginalnej japońskiej whisky. Odkryj historię japońskiej whisky przy każdym łyku tej oryginalnej mikstury, w jednej z...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: chwilowo niedostępne

The Chita Suntory Single Grain 43% 0,7

Japońska whisky jednoziarnista z destylarni Chita, jeden z wielu fantastycznych gorzelni należących do Suntory. To jest ich główne wyrażenie - whisky...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 310,00zł

The Hakushu Single Malt Whisky Aged 12 Years

Ta cudowna torfowa japońska single malt pochodzi z destylarni Hakushu, której właścicielem jest Suntory. Gorzelnia znajduje się w lasach Mt....
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 956,00zł

The Yamazaki Single Malt Japanese Whisky Distiller’s Reserve

Wydany wiosną 2014 roku, jest to jedna z dwóch słodowych whisky Reserve Distiller's Reserve firmy Suntory w Japonii. Ten single malt z gorzelni...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 550,00zł

Yamazaki Single 12 Year Malt Whisky

Yamazaki to flagowa single malt Suntory, pierwsza i najstarsza gorzelnia w Japonii. Ten 12-latek po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1984 roku i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 1 200,00zł

Liczba produktów:10