Krupnik to starożytny polski likier, którego korzenie sięgają XIII wieku. Jako taki jest tradycyjnym napojem w Polsce od wieków. Mimo swojego starożytnego rodowodu popularność Krupnika nie osłabła w Polsce, gdzie kontroluje on ponad 10 procent rynku likierów, wynika z sondażu branżowego „Rynki Alkoholowe” z 1996 roku. Umiejętne połączenie stuletniej tradycji z nowoczesnymi metodami produkcji zaowocowało doskonałym likierem, najlepiej pijanym ciepłym zimą lub na skałach latem. Krupnik (wymawiane jako KROOP-neek), jest wytwarzany z naturalnego miodu pszczelego zebranego w lasach i egzotycznych przypraw. Ma wyjątkowy słodko-miodowy smak i pikantny bukiet z silnym, rozgrzewającym efektem. Krupnik, niegdyś produkowany przez słynną gorzelnię lwowską Baczewski we Lwowie, jest dziś produkowany według oryginalnej receptury gorzelni Starogard. |