Na samym początku należy zdać sobie sprawę Co to jest Wino ?
Korzystając z doświadczenia z klientem jestem świadomy że jest to konieczne, aby podać bardzo prostą odpowiedź Co to jest wino.
Wiele osób ma bardzo różne pojęcie, przekonani są że wino można zrobić niemal ze wszystkiego, co nie jest prawdą.
Wino robimy z winogron ! Podstawą do produkcji wina są owoce winorośli, nie jak zaś wielu sądzi, że wino można zrobić z jabłek, wiśni, malin itd. Można zrobić napój winnopodoby. Dlatego też Niemcy nazywają to apfelwine, wino jabłkowe. Czyli jest już jasne że wino możemy otrzymać z winogron. Druga ważna informacja to jak otrzymujemy napój nazywany winem. Otóż z dojrzałych winogron z wyciśniętego soku po przeprowadzeniu fermentacji otrzymamy wino, napój wytrawny. Chcę tu uświadomić że wino ma zawsze charakter napoju wytranego, dlatego że w czasie fermentacji cukier zawarty w soku z winogron zamieni się alkohol. Może ktoś zapytać a co z winami półwytrawnymi, pólsłodkimi, słodkimi. Tak owszem są też takie wina, ale niej est to już tak prosty produkt, producen wina musiał coś robić, aby otrzymać coś innego. Może to być wino robione z późnego zbioru, bardzo późnego zbioru lub przerwana fementacja, tak jak to ma miejsce przy winach ciężkich wzmocnionych. Dodanie mocnego alkoholu ok.40% zatrzymuje fermentację. W tym momencie należy zwrócić uwgę na zrozumienie znaczenia słowa wytrawny: nie sięgam do słownika, ale dla mnie wytrawny to niezwykły, niesamowity, nepowtarzalny, wyjątkowy, wspanały, bardzo dobry, itd. Natomiast w stosunku do wina bardzo wiele osob rozumie wytrawny to gorzki, kwaśny, niedobry, niesmaczny, nienadający się do picia. Dlatego też bardzo wielu klientów prosi o wina słodkie i półsłodkie. Kiedy już wiemy co to jest wino, będziemy kupowć wino wytrawne.
na jaką okazję jakie wino ?
Podzielić można na kika kategorii okoliczności kiedy podajemy wino.
- Podstawowe to do posiłku na codzień. Podajemy wina proste nie skomplikowane nie wymagające specjalnie wyszukanych potraw.
- Od święta np. w niedzielę kiedy jest brdziej uroczysty obiad.
- Na specjalne okoliczności np. rocznica, urodziny, jubileusz, ważna uroczystość, podajemy wyjątkowe wino aby podkreślić charakter tego święta.
Aby wybrać dobre wino na daną okoliczność musimy znać menu jakie będzie prygotowane. Stara prosta zasada, białe wina do lekkich dań ryb, drobiu, chardonnay do ryb tłustych, również do wędlin. Czerwone wino in delikatniejsze dania tym łagodniejsze wino wołowina dziczyzna wymaga dobrych dopracowanych win głównie takich które spotkały sie z beczką dębową.
W rzyszłych spotkaniach będziemy wchodzić w szczegóły na tomiast dzisiaj traktuję o winie bardzo ogólnie.
Co jest ważne ? Możemy poznać wszystko o winie ale idąc za Ludwikiem Sommą "wino nam smakuje albo nie smakuje".
Picie wina powinno sprawiać nam przyjemność a nie przykrość. Z winenem trzeba umieć się spokać tak jak spotyka się z drugim człowiekiem.
Często przytaczam takie porównanie: są trzy istoty które żyją i umierają; ludzie żyją i umierają,pszczoly żyją i umierają i wino żyje i umiera.
Np. pies zdechł, krowa padła, ale pszcoła umiera.podobnie jest z winem. Wino nie jest nieskończone. Większość win pije się młode w ciągu 2-4 lat.
Niewiele jest win które mają duży potencjałstarzenia. Robię znów porównanie wina do człowieka, niewiele jest osob które po 40 są do zniesienia,są pogodni , radośni, wiekszość to zgredy nie dozniesienia. Tak samo z winem młode nadaje sie do picia, kiedy się zestarzeje można je tylko wylać do zlewu. Wybierając wino nie należy robić błędow które, są nie do wybaczenia, np.mimo że ktoś pije tylko słodkie wino nie sprawimy mu przyjemności podając do pizzy. Tu odpowiednie będzie łagodne cabernet sauvignon np z Nowgo Świata, jak Chile, Argentyna, wyśmienicie bedzie odpowiadać jakieś wloskie delikatne Chianti. Wspomnę tylko jeszcze że po wyboże wina i doborze do menu i okoliczności ważne jest jak to wino jest podawane, mam tu na mysli odpowiednie kieliszki i temperatura wina w jakiej się je podaje. Powszechnie mówi się że wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej czyli 16-18 stopni C taka bowiem panowała temperatura w pałacach na dworach gdzie pijano wino, a nie 22 czy 24 stopnie C jak to ma miejsce w wielu mieszkaniach. Wina białe należy podawać w temperaturze ok. 9-10 stopni C.
Wina musujące i szampany podajemy w temperaturze 6-9 stopni C. W upalne lato zawsze lepiej podawać w nieco chlodniejsze ponieważ po wlaniu do kieliszka błyskawicznie się ogrzewa i wówczas uzyskuje własciwą temperaturę. KIeliszki do wina: powinny być takie aby wino pite ztych kieliszków pokazało swoją urodę i bogactwo. Mistrzem w tej dziedzinie jest Firma Riedel z Austrii ale szesrzej o tym innym razem. c.d.n.
Krzysztof Kunicki
Sales Representative
Centrum Wina
Czytaj więcej ↓