Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Niedziela, 21.07.2019
  • Andrzej
  • Wiktor
  • Daniel
Poniedziałek, 22.07.2019
  • Maria
  • Magdalena
  • Wawrzyniec
Wtorek, 23.07.2019
  • Bogna
  • Brygida
  • Apolinary
Środa, 24.07.2019
  • Kinga
  • Krystyna
  • Olga
Czwartek, 25.07.2019
  • Jakub
  • Krzysztof
  • Walentyna
Piątek, 26.07.2019
  • Anna
  • Grażyna
  • Mirosława
Sobota, 27.07.2019
  • Julia
  • Natalia
  • Aureliusz

Nie zapomnij o prezencie! :)

Niedziela, 21 lipiec 2019, godz.

Statystyki

Wejścia: 972101 (dziś: 121)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Tequila

Tequila to tradycyjna wódka meksykańska otrzymywana z gatunku błękitnej agawy, zwanej tequliana weber, występującej w okolicach miasteczka Tequila. W wyniku destylacji ekstraktu z agawy otrzymuje się klarowną białą tequilę. Tequila o barwie od żółtej aż do brunatnej otrzymywana jest w wyniku starzenia w dębowych beczkach. Zawiera ok. 38 - 45 % alkoholu.

Wielka kariera tego trunku trwa od 1984 roku, kiedy to John Huston przeniósł na ekran powieść Malcolma Lowry „Pod wulkanem”. Wtedy tequila stała się napojem niemal kultowym. Natomiast jej pozycję wśród młodzieży umocnił sukces francuskiego filmu Jean-Jacques Beineixa „37,2° o poranku”.

z błękitnej agawy

Zanim agawa przerodzi się w roślinę zdatną do produkcji tequili rośnie nie krócej niż 10 lat. Po upływie tego czasu kwitnie jedyny raz, wypuszczając na wysokość 10 metrów łodygę kwiatu. Jednak destylatorów najbardziej interesuje okres zbliżającego się kwitnienia, gdy roślina znajduje się w pełni biologicznego rozwoju. Dopiero wtedy należy ściąć zielone liście i odnaleźć jej nasycony sokiem rdzeń. Po trzydziestu sześciu godzinach gotowania rdzenia w parze wodnej jest on miażdżony, a następnie prasowany. Powstaje z tego słodki sok, który po procesie fermentacji daje lekko musujący napój „pulque” – podobny do cydru. Znany już przez Azteków, spożywany bezpośrednio, a także stosowany do celów rytualnych.
Dopiero kolonizacja hiszpańska rozszerzyła zastosowanie tego lekko musującego napoju i w XVIII wieku rozpoczęto jego destylację. Wtedy to w 1778 roku Antonio Cuervo na terenach przyznanych mu przez króla Hiszpanii zakłada plantację agawy i kilkanaście lat później sprzedaje pierwsze destylowane wyroby. Nazwa wódki tequila pochodzi od leżącej w pobliżu plantacji wioski, położonej w regionie Jalisco. Sława tequili José Cuervo nieustannie rośnie i również nie będzie przesadne stwierdzenie, że jest ona najpopularniejszą na świecie marką wódki z agawy.
Po czym poznać i odróżnić ją od innych wódek naturalnych? Tequila jest wódką przezroczystą, o znacznie delikatniejszym zapachu, niż np. meksykański mezcal (również produkowany z agawy). Okresu jej starzenia nie można jednakowo określić, producenci decydują się na zróżnicowane w czasie leżakowanie. Niektórzy sprzedają ją po kilku tygodniach i wtedy nazywana jest „reposado”. Natomiast po upływie minimum sześciu miesięcy leżakowania w beczkach z jasnego drewna mówi się o niej „anejo” – od innych tequili różni się złocistym kolorem. Z gatunków naprawdę starych warto wymienić słynną trzyletnią Cuervo 1800.
Tequila jest produkowana w pięciu meksykańskich stanach: Guanajuato, Michoacan, Nayarit, Tamaulipas i w Jalisco, gdzie znajduje się miasto o nazwie Tequila, w którym ma swoją siedzibę dwóch wiodących producentów tego napoju: Tequila Sauza i Tequila Cuervo.

fenomenalna kariera

W żadnym wypadku kariera tequili nie kończy się na Meksyku, wręcz przeciwnie. Ta naturalna wódka odniosła sukces zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie, jednak tym razem jako składnik koktajli, m. in. klasycznej Margarity czy Sunrise. Tequila do Stanów Zjednoczonych przybyła w towarzystwie kuchni meksykańskiej, która cieszy się tam ogromną popularnością. Z perspektywy czasu mówi się o fenomenie mody, jaka zapanowała na wszystko, co meksykańskie. Na wódkę z egzotycznego Meksyku nie pozostała obojętna również Europa i tam powstało wiele nowych marek tequili. Niektóre z nich nawet odwołują się do tradycji, np. Jalisco – nazwa stanu, z którego pochodzi pierwsza tequila, czy Herradura, Sauza, a nawet Olmeca. Ich egzotyczne nazwy, wykorzystanie w promocji folkloru meksykańskiego mają ogromne znaczenie marketingowe, są w stanie nie tylko spopularyzować daną markę, ale także nadać jej handlowego rozgłosu. W dzisiejszym świecie jest zapotrzebowanie na wszystko to, co wyjątkowe, egzotyczne i odwołujące się do folkloru. Być może właśnie w tym tkwi sukces, jaki odnosi na rynku tequila – wódka nieodłącznie kojarzona z meksykańskimi restauracjami, z muzyką i ostro przyprawionymi daniami konsumowanymi w rodzinnej atmosferze.

na polskich półkach

W Polsce na półkach sklepowych z importowanych tequili można znaleźć między innymi takie marki jak Olmeca, Sauza, José Cuervo, Camino, Pepe Lopez, Sierra, Sombrero Negro, Matador, Arriba, Torada, Giro i Rio Grande. Olmeca jest jedną z najpopularniejszych. Wyróżnia się jej dwa rodzaje – Olmeca Blanco – przezroczysta, bezbarwna, butelkowana w tydzień po drugiej destylacji i Olmeca AEejo – bursztynowa, przed butelkowaniem leżakowana w dębowych beczkach, serwowana z pomarańczą i cynamonem. Bardzo znana jest również Sauza – tradycyjna tequila klasy premium, produkowana według tradycyjnej metody zapewniającej jej autentyczny, ognisty smak, wyróżnia się: Sauza Blanco – uznana za najlepszą w klasie „Silver” i Sauza Gold – przez rok dojrzewa w dębowych beczkach, co nadaje jej piękny złocisty kolor oraz łagodny smak.
Wielu amatorów tego trunku wybiera José Cuervo. Jest to najstarsza tequila na świecie, obejmuje 40% ogólnej sprzedaży na rynku światowym, poddawana dwukrotnej destylacji w miedzianym zbiorniku. Najczęściej występuje jako dodatek do koktajli.
W roku ubiegłym w Meksyku wyprodukowano ogółem 141 mln litrów tequili, z czego 63% wyeksportowano. Tequila jest sprzedawana w blisko 70 krajach. Ponad 80% całkowitego eksportu tequili trafiło na rynek Stanów Zjednoczonych. Jose Cuervo w roku 2002 sprzedała w USA ok. 29 mln litrów tequili i uczyniła z marki José Cuervo najlepiej sprzedającą się marką tequili w tym kraju. W ubiegłym roku marka Sauza była drugą najlepiej sprzedającą się marką tequili w USA z 9 mln litrów sprzedaży.

wielki powrót

Meksykańscy producenci tequili mają plany dotyczące zwiększenia sprzedaży tequili oraz ekspansji na rynki światowe. W latach 90. sprzedaż tequili notowała spadek, co było spowodowane zmniejszeniem produkcji związanym z niekorzystną pogodą, która miała wpływ na zbiory agawy. Doprowadziło to w rezultacie do podwyższenia cen tequili. Obecnie producenci planują „wielki comeback”. Głównym ich celem będzie ekspansja na rynku światowym poprzez zakładanie spółek i współpracę z zagranicznymi partnerami.
– W ciągu pięciu nadchodzących lat chcemy osiągnąć roczny wzrost sprzedaży w wysokości 10% – powiedział Francisco Quijano, dyrektor firmy Tequila Sauza, będącej jednym z największych meksykańskich producentów tequili. Quijano dodał, że głównym celem firmy jest wkroczenie na rynek azjatycki, przy czym Japonia będzie kluczowym rynkiem w tym regionie.
Producenci planują umocnienie wizerunku tequili na świecie, w przyszłym roku wprowadzone zostaną również w Meksyku nowe przepisy dotyczące zakazu eksportu tequili w skrzynkach i rozlewania jej do butelek za granicą. Od tej pory rozlewanie tequili do butelek będzie się mogło odbywać tylko i wyłącznie w Meksyku. Ambitne plany producentów tequili potwierdza Eduardo Orendain, prezes stowarzyszenia producentów tequili, którego siedziba znajduje się w mieście Tequila w stanie Jalisco.
– Chcemy rozwinąć sieć sprzedaży tequili na cały świat poprzez nawiązywanie współpracy z zagranicznymi przedsiębiorcami. Szczególnie zainteresowani jesteśmy rynkiem azjatyckim. Poza tym, chcemy zwiększyć sprzedaż tequili we wszystkich krajach świata – powiedział Orendain.
Owocowy smak agawy? Celem zwiększenia dotarcia do młodszych konsumentów meksykańscy producenci tequili planują pójść w ślady innych producentów napojów alkoholowych i wprowadzić na rynek nowe odmiany tego tradycyjnego napoju, wzbogacone o dodatki soków owocowych. W sierpniu 2002 r. meksykańskie Ministerstwo Gospodarki wydało pozwolenie na rozpoczęcie produkcji owocowej tequili. Nowe produkty zostaną wprowadzone na rynek w styczniu 2004 r.
– Nie zamierzamy w żaden sposób zmieniać tradycyjnego napoju, jakim jest tequila. Chcemy natomiast stworzyć szereg nowych produktów, które będą w sprzedaży obok tradycyjnej tequili tak, aby każdy mógł wybrać ten produkt, który mu najbardziej odpowiada – powiedział Eduardo Orendain, szef Meksykańskiego Stowarzyszenia Producentów Tequili.
Tequila jest bez wątpienia nierozerwalnie związana z kulturą Meksyku i, zdaniem niektórych, wizerunek tego produktu mógłby ucierpieć z powodu wprowadzenia na rynek jego owocowych wersji. Jak stwierdził jeden z amatorów tego napoju, Feliciano Chaveza, biznesmen ze stanu Jalisco:
– Piję tequilę od ponad 45 lat i sądzę, że nie powinno się wprowadzać na rynek jej owocowych odmian. Czysta tequila jest wspaniałym napojem, którego wypicie, nawet w nadmiarze, nie powoduje na drugi dzień złego samopoczucia. Moim zdaniem dodanie soku owocowego zepsuje ten produkt. To jest czysty marketing.

żadnej krzywdy

Innego zdania jest jednak historyk Jose Maria Muria, prezes Colegio de Jalisco i zapalony amator tequili. Sądzi on, że dodawanie soków owocowych do tequili nie wyrządzi temu produktowi krzywdy.
– Jeżeli uznamy, że powinno się pić jedynie czystą tequilę, to być może powinno się zabronić picia Margarity albo tequili z dodatkiem wody mineralnej? – pyta retorycznie Muria.
Meksykańscy producenci tequili chcą wprowadzić na rynek USA 20 nowych, owocowych odmian tequili. Zawartość alkoholu w owocowej tequili będzie taka sama jak w czystym produkcie, produkt ten będzie miał jednak łagodniejszy, lekko owocowy smak.
Mezcal, podobnie jak tequila, jest narodowym alkoholem Meksyku. Oba alkohole produkowane są z agawy, jednak z różnych jej gatunków. Zapach i smak mezcalu są równie egzotyczne jak tequili, lecz nieco ostrzejsze i mocniejsze w odczuciach. Na dnie każdej oryginalnej butelki pochodzącej z Oaxaca spoczywa jej znak jakości – robak.

dworski trunek azteków

Znawcy twierdzą, że tequila jest mezcalem, natomiast mezcal nie jest tequilą, której nazwa i produkcja objęte są rządowymi przepisami prawnymi. Różnią je od siebie gatunek agawy i sposób produkcji. W wytwarzaniu mezcalu końcowym procesem jest destylacja, tequila natomiast poddawana jest jeszcze rektyfikacji. Mimo, że jest to alkohol mniej szlachetny od tequili, jednak nie mniej popularny. Pije się go w całym Meksyku oraz eksportuje, przeważnie do USA i Europy. Do najbardziej znanych marek należą Dos Gusanos, Monte Alban, Bronco, Tehuana, Donaji oraz Gusano Rojo.
Według legendy mezcal znany też pod nazwą mescal lub aquardiente de maguey, odkryli Mayahuelt i Petecatl – małżonkowie z azteckiego plemienia Olmec. Dali oni go w darze ówczesnemu władcy Meksyku Montezumie II, któremu trunek tak posmakował, że kazał go specjalnie przyrządzać dla swojego dworu. Od tego momentu Aztecy osiadli w pobliżu góry Monte Alba w Oaxaca kultywowali hodowlę specjalnego gatunku agawy. Z niej wyciskali sok, który fermentował i otrzymywali w ten sposób tzw. pulque.
Hiszpańscy konkwistadorzy, przybyli do Meksyku w połowie XVI wieku, znudzeni ciągłym piciem rumu, zaczęli eksperymentować z agawą, chcąc uzyskać nieco mocniejszy trunek niż ten wyrabiany przez miejscową ludność. Siekali roślinę maczetami, gotowali, a po wyciśnięciu soku, poddawali go kilkudniowej fermentacji. Później płyn początkowo bardzo prymitywnym sposobem destylowali i w ten sposób otrzymywali mezcal. Napój ten wpisał się niezbyt chwalebnie w historię Meksyku, jako niszczycielska woda ognista. W przeszłości uważano, że wywoływał on ciężkie halucynacje, o czym wspomniał w swej słynnej powieści o alkoholizmie „Pod wulkanem” (Under the Volcano) Malcolm Lowry opisując upadek i rozpustę brytyjskiego konsula. Po destylacji i dokładnym oczyszczeniu gotowy alkohol nie zawiera jednak szkodliwych substancji, które znajdują się w pulque.
Podobnie jak w przypadku tequili, mezcal wytwarza się z agawy, jednak z nieco innego gatunku – Agave atrovirens, zwanej agawą zieloną. Z jej potężnego rdzenia otoczonego kolczastymi i mięsistymi liśćmi, wyciska się mleczny i bardzo gorzki sok, który później praży się do uzyskania papki. W tym czasie skrobia zawarta w soku agawy zmienia się w cukier. Papkę poddaje się procesowi fermentacji w wyniku czego powstaje napój zwany pulque, zawierający jedynie około 5% alkoholu, który później jest jednokrotnie destylowany. W ten sposób otrzymuje się mniej szlachetny i pięć razy tańszy trunek od tequili, jednak równie jak ona znany i ceniony. Gotowy mezcal jest oczyszczony ze szkodliwych, podestylacyjnych substancji ubocznych i zawiera 35-40% alkoholu.

agawa z robakiem

Mezcal produkuje się w wielu częściach kraju, jednak tradycyjnie wyrabia się go w stanie Oaxaca w południowym Meksyku. Na dnie niektórych butelek znajduje się konserwowana biała gąsienica zwana po hiszpańsku gusano, która jest szkodnikiem rozwijającym się na plantacjach agaw, żywiąca sie ich sokiem. Dodają ją producenci na dowód, że trunek ten jest oryginalny i pochodzi z Oaxaca. Gąsienice te jednak nie służą tylko jako dekoracja alkoholu, ale też przez wielu uważane są za wyjątkowy przysmak. Tradycja każe, aby zjeść ją po wypiciu trunku. Uważa się, że zjedzenie gąsienicy powoduje odwagę u tych, którzy i tak są na tyle odważni żeby ją zjeść. Istnieje też przekonanie, że we wnętrzu robaka znajduje się klucz do świata cudownych przeżyć. Jedni sądzą, że zjedzona gąsienica wyzwala nastrój świętowania, inni natomiast, że jest to afrodyzjak wprowadzający w stan wprost niezwykłego podniecenia. Pokutuje także mit, że w gąsieniczce żywiącej się agawą, znajdują się substancje halucynogenne, co nie jest oczywiście prawdą.
Mezcal w Meksyku pije się podobnie jak tequilę – jednym haustem. Niektórzy podają go z wyciśniętym sokiem z limy, z dodatkiem wody sodowej lub toniku. Robaczka natomiast należy schrupać, jednak niektórzy mniej odważni łykają go w całości lub wyciskają z niego sok do kieliszka. Warto wiedzieć, że prażone lub pieczone, chrupiące guasano są wykwintnym przysmakiem kuchni meksykańskiej. 

ŹRÓDŁO Świat Alkoholi

 

Czytaj więcej ↓

1800 Tequila Anejo

...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7l
Cena: 181,90zł

1800 Tequila Reposado

1800 Tequila Reposado. Tequila ze 100 % błękitnej agawy ręcznie zbieranej pochodząca z Western Mexico z rancza Jalisco, podwójnie destylowana,...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 149,90zł

1800 Tequila Silver

1800 Tequila Reposado. Tequila ze 100 % błękitnej agawy ręcznie zbieranej pochodząca z Western Mexico z rancza Jalisco, podwójnie destylowana....
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 137,90zł

Olmeca Blanco - Silver

Tequila Olmeca Blanco produkowana jest z najwyższej jakości błękitnych agaw. Unikalna technologia podwójnej destylacji sprawia, że Olmeca Blanco ma...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 84,40zł

Olmeca Gold

Tequila to najpopulamiejsza wódka meksykańska, produkowana ze sfermentowanego soku roślin gatunku zwanego Agawa teguilana, znana od czasów Azteków. W...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 91,60zł

Patron Reposado Tequila

Patron Reposado Tequila - leżakuje w dębowych beczkach średnio przez 6 miesięcy. Patron Reposado jest mieszana po to by połączyć czysty i swieży smak...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: chwilowo niedostępne

Patron Silver Tequila

Wszystkie tequile Patrona są destylowane w 100% z blue weber agawy w górach Jalisco. Agawa Piñas zbierane są na poziomie około 8 lat wzrostu i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: chwilowo niedostępne

Sierra Antiguo Anejo Tequila

Sierra Antiguo to doskonałej jakości tequila "anejo" dojrzewająca kilka lat w dębowych beczkach. Do jej produkcji używana jest najlepsza odmiana...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: chwilowo niedostępne

Sierra Gold Tequila

Tequila Sierra powstaje podczas fermentacji destylatu słodkiego soku zawartego we włóknach owocu niebieskiej agawy. Miejscem produkcji jest sławny...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: 83,90zł

Sierra Silver Tequila

Tequila Sierra Silver powstaje podczas fermentacji destylatu słodkiego soku zawartego we włóknach owocu niebieskiej agawy. Miejscem produkcji jest...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l
Cena: chwilowo niedostępne

Liczba produktów:10