Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Sobota, 21.09.2019
  • Hipolit
  • Mateusz
  • Daria
Niedziela, 22.09.2019
  • Tomasz
  • Maurycy
Poniedziałek, 23.09.2019
  • Tekla
  • Bogusław
Wtorek, 24.09.2019
  • Dora
  • Gerard
  • Teodor
Środa, 25.09.2019
  • Aurelia
  • Władysław
  • Kamil
Czwartek, 26.09.2019
  • Justyna
  • Łucja
  • Cyprian
Piątek, 27.09.2019
  • Damian
  • Wincenty
  • Kosma

Nie zapomnij o prezencie! :)

Sobota, 21 wrzesień 2019, godz.

Statystyki

Wejścia: 981223 (dziś: 64)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Śliwowica

SADY SAMUELA GROSSBARDA 
Historia produkcji kolejnej tradycyjnej polskiej wódki – śliwowicy – sięga nawet XVII wieku, a uprawę śliwek w Polsce udokumentowano już w XII wieku. Do dziś z jej produkcji słyną beskidzcy górale, a niewielkie miasteczko Łącko uznać można za stolicę polskiej śliwowicy.
Pod koniec XIX wieku parafialne tereny Łącka wzięła w dzierżawę żydowska rodzina Grossbardów. Za zgodą ówczesnego proboszcza, księdza Koraba-Kociełowskiego, w 1882 powstała tam wytwórnia śliwowicy Samuela Grossbarda, w której gorzelnikiem był Solomon Goldchein. Gorzelnia wyrabiała koszerną Śliwowicę Pejseczną, którą sprzedawano w okolicznych wyszynkach, a także rozprowadzano w całym kraju. Ciekawostką jest, że butelki ze Śliwowicą Pejseczną posiadały pierwszą w historii tego trunku etykietę (często malowaną ręcznie, by zapewnić jej niepowtarzalność).
Dalszy ciąg opowieści o polskiej śliwowicy wiąże się z osobą Inkasa Ferbera, który, ożeniwszy się z córką Samuela Grossbarda, rozszerzył produkcję koszernej śliwowicy na skalę przemysłową. Do produkcji śliwowicy używał wyłącznie śliwek zbieranych z nasłonecznionych sadów, ponieważ w procesie produkcji nie używano cukru, posługując się wyłącznie cukrem zawartym w owocach. Po leżakowaniu w dębowych beczkach śliwowicę koszerną rozlewano do firmowych butelek, a większość produkcji wysyłano na eksport, przeważnie do Palestyny. Po wojnie śliwowicę z Łącka nazywano często krasilicą od powiedzenia – „Daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica”. Wytwórnia Ferbera wytwarzała rocznie około 2.000 l śliwowicy. Beskidzcy górale do dziś twierdzą, że śliwowicę (o niebagatelnej mocy 70%) należy degustować małymi łyczkami, jak koniak, co zapobiec ma skutkom upojenia.
W 1992 roku Wojewódzki Konserwator Zabytków w Nowym Sączu wpisał łącką śliwowicę do rejestru zabytków kultury niematerialnej, a w 2005 roku znalazła się ona na liście polskich produktów tradycyjnych. Z produkowanych w Polsce tradycyjnych śliwowic warto wymienić wytwarzaną przez Polmos Bielsko-Biała Śliwowicę Paschalną, o mocy 70%, bazującą na tradycyjnej recepturze z zachowaniem zasad koszerności. W ten sposób kontynuuje ona tradycje zapoczątkowane ponad 100 lat temu przez rodzinę Grossbardów.

słynne śliwowice

Węgrzy poza popularnymi wódkami owocowymi, wytwarzają znakomite, tradycyjne śliwowice, o mocy 45-70% vol. alkoholu, w typie bałkańskim, starzone w beczkach dębowych po winie przez 12 miesięcy do 3 i więcej lat. Sporządza się je ze świeżych, fioletowych, przebranych, w pełni dojrzałych śliwek (węgierek), odpestkowanych do 85-90%, zmiażdżonych razem z pełnymi śliwkami. Dodatek 10-15% pestek wpływa na charakterystyczny świeży smak śliwowicy z migdałowym akcentem. Ze 100 kg świeżych śliwek o dużej zawartości cukru, otrzymuje się z przefermentowanego po 10-16 dniach zacieru śliwkowego, 4-7 litrów śliwowicy o mocy, w przeliczeniu na 100% vol. alkoholu. Śliwowica tradycyjnie jest zawsze mocnym trunkiem, a raczej spirytusem śliwkowym, który po dwukrotnej destylacji osiąga około 70% vol. alkoholu.

Czytaj więcej ↓

Passover Slivovitz 70%

Passover Slivovitz jest unikalnym wyrobem spirytusowym, w skład którego wchodzi jedynie naturalny spirytus owocowy, uzyskany z wybornej jakości...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l 70%
Cena: 118,90zł

Strykover Slivovitz Śliwowica 72%

Doskonała śliwowica. Tradycyjna, polska, najlepsza. Mocna i intensywnie owocowa. Klasyka gatunku. Tradycyjna receptura i zachowująca najwyższe...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 72%
Cena: chwilowo niedostępne

Ślivovica Badel

Badel to wyjątkowa śliwowica produkowana jest według tradycyjnej wielowiekowej metody podwójnej destylacji dojrzałych, świeżych śliwek. Śliwowica...
Więcej informacji
Pojemność: 1,0 l
Cena: chwilowo niedostępne

Śliwowica Góralska

Wytrawna wódka owocowa. Przygotowywana na bazie destylatów ze specjalnie dobranych śliwek węgierek, zaprawiona delikatną nutą naturalnego miodu...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 63%
Cena: 77,00zł

Śliwowica Okowita z łąckich śliwek

Podażając śladami reginalnych receptur sięgamy do XII wieku. Okowita uzyskana w procesie destylacji, zachowuje oryginalny smak i aromat...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 70%
Cena: chwilowo niedostępne

Śliwowica Podbeskidzka 72%

...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 72%
Cena: 124,90zł

Śliwowica z Łącka

Ten regionalny trunek pochodzący z Łącka charakteryzuje się  mocnym,śliwkowym smakiem. Śliwowica swoją barwę i aromat nabiera podczas leżakowania w...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 69%
Cena: chwilowo niedostępne

Liczba produktów:7