Powrót
tel. 71 373 28 82, kom. 501 720 120, 506 126 746

Oferta sklepu

W najbliższych dniach
imieniny obchodzą:

Środa, 29.01.2020
  • Franciszek
  • Zdzisław
  • Zenon
Czwartek, 30.01.2020
  • Martyna
  • Maciej
  • Marcin
Piątek, 31.01.2020
  • Marcelina
  • Ludwik
  • Jan
Sobota, 1.02.2020
  • Lutosław
  • Roman
  • Teofil
Niedziela, 2.02.2020
  • Wiktoryna
  • Cyryl
  • Eustachy
Poniedziałek, 3.02.2020
  • Amelia
  • Leonard
  • Dobromir
Wtorek, 4.02.2020
  • Balbina
  • Beniamin
  • Gwidon

Nie zapomnij o prezencie! :)

Środa, 29 styczeń 2020, godz.

Statystyki

Wejścia: 1004274 (dziś: 123)

Newsletter

Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.

 Sklep  Śliwowica

SADY SAMUELA GROSSBARDA 
Historia produkcji kolejnej tradycyjnej polskiej wódki – śliwowicy – sięga nawet XVII wieku, a uprawę śliwek w Polsce udokumentowano już w XII wieku. Do dziś z jej produkcji słyną beskidzcy górale, a niewielkie miasteczko Łącko uznać można za stolicę polskiej śliwowicy.
Pod koniec XIX wieku parafialne tereny Łącka wzięła w dzierżawę żydowska rodzina Grossbardów. Za zgodą ówczesnego proboszcza, księdza Koraba-Kociełowskiego, w 1882 powstała tam wytwórnia śliwowicy Samuela Grossbarda, w której gorzelnikiem był Solomon Goldchein. Gorzelnia wyrabiała koszerną Śliwowicę Pejseczną, którą sprzedawano w okolicznych wyszynkach, a także rozprowadzano w całym kraju. Ciekawostką jest, że butelki ze Śliwowicą Pejseczną posiadały pierwszą w historii tego trunku etykietę (często malowaną ręcznie, by zapewnić jej niepowtarzalność).
Dalszy ciąg opowieści o polskiej śliwowicy wiąże się z osobą Inkasa Ferbera, który, ożeniwszy się z córką Samuela Grossbarda, rozszerzył produkcję koszernej śliwowicy na skalę przemysłową. Do produkcji śliwowicy używał wyłącznie śliwek zbieranych z nasłonecznionych sadów, ponieważ w procesie produkcji nie używano cukru, posługując się wyłącznie cukrem zawartym w owocach. Po leżakowaniu w dębowych beczkach śliwowicę koszerną rozlewano do firmowych butelek, a większość produkcji wysyłano na eksport, przeważnie do Palestyny. Po wojnie śliwowicę z Łącka nazywano często krasilicą od powiedzenia – „Daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica”. Wytwórnia Ferbera wytwarzała rocznie około 2.000 l śliwowicy. Beskidzcy górale do dziś twierdzą, że śliwowicę (o niebagatelnej mocy 70%) należy degustować małymi łyczkami, jak koniak, co zapobiec ma skutkom upojenia.
W 1992 roku Wojewódzki Konserwator Zabytków w Nowym Sączu wpisał łącką śliwowicę do rejestru zabytków kultury niematerialnej, a w 2005 roku znalazła się ona na liście polskich produktów tradycyjnych. Z produkowanych w Polsce tradycyjnych śliwowic warto wymienić wytwarzaną przez Polmos Bielsko-Biała Śliwowicę Paschalną, o mocy 70%, bazującą na tradycyjnej recepturze z zachowaniem zasad koszerności. W ten sposób kontynuuje ona tradycje zapoczątkowane ponad 100 lat temu przez rodzinę Grossbardów.

słynne śliwowice

Węgrzy poza popularnymi wódkami owocowymi, wytwarzają znakomite, tradycyjne śliwowice, o mocy 45-70% vol. alkoholu, w typie bałkańskim, starzone w beczkach dębowych po winie przez 12 miesięcy do 3 i więcej lat. Sporządza się je ze świeżych, fioletowych, przebranych, w pełni dojrzałych śliwek (węgierek), odpestkowanych do 85-90%, zmiażdżonych razem z pełnymi śliwkami. Dodatek 10-15% pestek wpływa na charakterystyczny świeży smak śliwowicy z migdałowym akcentem. Ze 100 kg świeżych śliwek o dużej zawartości cukru, otrzymuje się z przefermentowanego po 10-16 dniach zacieru śliwkowego, 4-7 litrów śliwowicy o mocy, w przeliczeniu na 100% vol. alkoholu. Śliwowica tradycyjnie jest zawsze mocnym trunkiem, a raczej spirytusem śliwkowym, który po dwukrotnej destylacji osiąga około 70% vol. alkoholu.

Czytaj więcej ↓

Kosher Certificate Śliwowica Lelowska 72%

Kosher Certificate Śliwowica LelowskaHistoria lelowskiej śliwowicy sięga pradawnych czasów, kiedy Lelów (pierwsza wzmianka bulla papieża...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 148,00zł

Passover Slivovitz 70%

Passover Slivovitz jest unikalnym wyrobem spirytusowym, w skład którego wchodzi jedynie naturalny spirytus owocowy, uzyskany z wybornej jakości...
Więcej informacji
Pojemność: 0,7 l 70%
Cena: 118,90zł

Śliwowica Góralska

Wytrawna wódka owocowa. Przygotowywana na bazie destylatów ze specjalnie dobranych śliwek węgierek, zaprawiona delikatną nutą naturalnego miodu...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 63%
Cena: 77,00zł

Śliwowica Okowita z łąckich śliwek

Podażając śladami reginalnych receptur sięgamy do XII wieku. Okowita uzyskana w procesie destylacji, zachowuje oryginalny smak i aromat...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 70%
Cena: chwilowo niedostępne

Śliwowica Podbeskidzka 72%

Wyborny trunek produkowany z destylatu śliwkowego. Swój wyjątkowy aromat oraz bursztynową barwę zyskuje dzięki leżakowaniu w specjalnie...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5 l 72%
Cena: 124,90zł

Śliwowica Podbeskidzka w kartoniku 50%

Wyborny trunek produkowany z destylatu śliwkowego. Swój wyjątkowy aromat oraz bursztynową barwę zyskuje dzięki leżakowaniu w specjalnie...
Więcej informacji
Pojemność: 0,70l
Cena: 99,90zł

Śliwowica Polska 63%

Tradycyjny polski trunek gatunkowy produkowany z leżakowanego destylatu śliwkowego, któremu zawdzięcza swój złoty kolor i...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 65,90zł

Wódka Smakowa Śliwowica 63%

Półwytrawna wódka smakowa wytwarzana na bazie destylatu z owoców śliwy. Jedna z najbardziej cenionych wódek smakowych produkowanych na...
Więcej informacji
Pojemność: 0,5l
Cena: 77,00zł

Liczba produktów:8