Aby otrzymywać informacje o nowościach, naszych produktach i promocjach zapisz się do naszej listy mailingowej.
Starka - tradycyjna wytrawna wódka zbożowa jest najszlachetniejszym i zarazem najbardziej tajemniczym trunkiem z polskich wódek. Z powodzeniem gościła na polskich dworach. Jej historia liczy sobie blisko 500 lat. Obecnie Starka produkowana jest jedynie przez szczecińską wytwórnię wódek Polmos a jej receptura obłożona jest ścisłą tajemnicą.
Starka to najszlachetniejsza i najbardziej tajemnicza ze wszystkich polskich wódek, której historia liczy sobie blisko 500 lat.
Smakowo Starka zbliżona jest do whisky, którą też wytwarza się ze zboża. Ma jednak odmienny bukiet i smak, pełniejszy, bardziej wysublimowany. Pierwowzorem tego królewskiego trunku był mocny napój alkoholowy otrzymywany z polskiego żyta, leżakowany w beczułkach dębowych, w głębokich, szlacheckich piwnicach. Fenomen Starki wynika z jej niepowtarzalnego aromatu, przebogatego, niezwykłego bukietu i wspaniałej złotej barwy z wyjątkową klarownością.
SWW "Polmos" w Szczecinie jest jedynym producentem Starek. W posiadaniu wytwórni znajdują się roczniki nalewane do beczek dębowych od roku 1947 do dnia dzisiejszego. Wizytówką Wytwórni Wódek w dużej mierze decydującej o renomie Spółki są wódki naturalne, a w szczególności Starki. Starka posiadająca 5 złotych medali zdobytych na międzynarodowych targach i aukcjach napojów jest ewenementem na rynku wódek. Niewiele firm światowych produkujących trunki, posiada wyrób o tak wyjątkowych walorach jakościowych i długoletniej metryce, będący przedmiotem normalnego obrotu towarowego,a więc powszechnie dostępny.
Starka szlachetny mocny trunek, jest wódką naturalną sporządzoną z nierektyfikowanego spirytusu wyprodukowanego z wyselekcjonowanego żyta. Spirytus ten poddawany jest długoletniemu ( od 10 do 50 lat) leżakowaniu w beczkach dębowych ( dąb szypułkowy) zwykle po winach gronowych białych, o pojemności od 300 - 500 ltr. , w warunkach specyficznego mikroklimatu piwnic w stabilnej temperaturze.
Wytwórnia Wódek posiada głębokie do 16 m pod ziemią wielokondygnacyjne rozległe piwnice leżakowe największe w przemyśle spirytusowym w Polsce.
Produkcja trunków typu Starka ma w Polsce wielowiekową tradycję. Już w 16 wieku produkowano spirytus ze zboża na prostych urządzeniach destylacyjnych (alembiki), który przechowywano w beczkach dębowych po "węgrzynach". Z tych czasów istnieją pierwsze zapisy na ten temat. Tradycja mówi, że gdy w szlacheckim domu rodził się syn nalewano beczkę surówki ze zboża, zakopywano ją w piaszczystej ziemi. Gdy po wielu latach syn się żenił, beczkę wykopywano uzyskując złocistą starkę. Mimo, że jak na tamte czasy trunek miał wysokie walory jakościowe, to jednak z pewnością nie dorównywał walorom obecnie produkowanych starek, ponieważ na przestrzeni lat Zakład udoskonalił technologię produkcji.