Likiery uznawane są za typowo kobiecy alkohol. Zresztą kojarzone z nimi były niemal od zawsze. Swoje powodzenie zawdzięczają temu, że jeszcze w XIX wieku traktowano je jako trunek poobiedni. Panie nie były smakoszami popularnych koniaków. Stąd – zresztą specjalne dla nich – stworzono maleńkie kieliszki w jakich do dzisiaj podaje się likiery. Drinki swoją historię rozpoczynają właściwie od szalonych lat 20. i 30. ubiegłego wieku. Otworzył się wówczas nowy rozdziałw historii likierów. I tak naprawdę trwa on do dzisiaj. Ówczesne rozluźnienie obyczajów uwolniło likier z gorsetu sztywnej etykiety wiktoriańskiej na rzecz rozbawionych barów i kolorowych koktajli o fantazyjnych nazwach. To właśnie wtedy powstało wiele obecnie kultowych drinków.
Pierwszymi producentami likierów byli lekarze i mnisi, którzy wytwarzali je poszukując środków leczniczych. Żeby zneutralizować gorycz swoich ziołowych eliksirów dodawali do nich cukru i miodu. Likiery to słodkie i gęste wódki gatunkowe, a więc napoje alkoholowe z dodatkiem cukru, środków aromatyzujących, wyciągów i destylatów roślinnych oraz owocowych, soków owocowych i olejków eterycznych. Zamiast cukru można do ich produkcji używać miodu, glukozy i karmelu.
klasyfikacja likierów
może być dokonywana w różny sposób, a więc w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji, czy też rodzaju surowców podstawowych. Ze względu na składniki rozróżnia się likiery ziołowe, korzenne, gorzkie, owocowe (z soków owocowych), o aromacie owocowym (z owoców lub ich części) i likiery typu whisk(e)y.
likiery różnią się też zawartością alkoholu.
Likiery owocowe, kakaowe, kawowe i herbaciane zawierają nie mniej niż 25% alkoholu. Brandy owocowe i likiery waniliowe zawierają 30% alkoholu. Likiery o aromacie owocowym i likiery z miodu z oznaczeniem "triple sec" - co najmniej 35% obj. alkoholu. Można zatem powiedzieć, że likier może zawierać niemal wszystko. Likiery są niezbędnymi składnikami do sporządzania napojów mieszanych, spełniając rolę środków barwiących, słodzących lub smakowych.
|