Gruzińska Czacza to drugi pod względem popularności trunek, który jest odpowiednikiem włoskiej grappy czy bałkańskiej rakiji.Zawiera od 40 do 50 proc. alkoholu i jest produkowany z wytłoków winogronowych. Zazwyczaj występuję w czystej postaci, jednak coraz częściej można spotkać też taki, który dojrzewa w dębowych beczkach (np. Marani Barrique Chacha). Ze względu na różne odmiany winorośli znajdujące się w Gruzji jak np. saperavi czy rkatsiteli Czaczę można kupić w kilku wydaniach, które różnią się smakiem i aromatem. Czacza idealnie pasuje do potraw z wieprzowiny i baraniny, na zakończenie posiłku lub spotkania ze znajomymi.Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. |